Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Putin chce mierové rokovania s Ukrajinou vo Viedni

Petro Porošenko
Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin navrhol, aby dejiskom možných mierových rokovaní o riešení krízy na Ukrajine bola rakúska Viedeň.

Uviedol to v telefonickom rozhovore s rakúskym spolkovým kancelárom Wernerom Faymannom, ktorého úrad o tom dnes informoval s spresnením, že asi 20 minút trvajúci telefonát sa uskutočnil vo štvrtok.

Podľa Faymanna z diskusie o vývoji na východe Ukrajiny vyplynulo, že "to vyzerá lepšie, ako naposledy, keď telefonicky hovoril s Putinom," aj keď "ešte stále nie sme tam, kde by sme chceli byť". Putin v rozhovore ocenil neutrálnu pozíciu Rakúska a vyhlásil, že Viedeň sa mu javí ako vhodné dejisko "potenciálnych mierových rokovaní s Ukrajinou," napísali dnes rakúske denníky. Ich informácie potvrdila aj Faymannova hovorkyňa.

Agentúra Reuters pripomína, že Rakúsko opatrne manévruje medzi dvoma pozíciami: zachovávaním solidarity s EÚ, ktorá Rusko za jeho počínanie na Ukrajine potrestala sériou sankcií, a udržiavaním otvorenej komunikácie s Moskvou. 

Faymannova vláda síce pritvrdila svoju líniu voči Rusku, ale podnikateľské kruhy zachovávajú obvyklú otvorenosť voči partnerom v Moskve. Reuters v tejto súvislosti spomína Putinovu júnovú návštevu v Rakúsku, kde sa mu dostalo zo strany rakúskych podnikateľov vrelého prijatia aj napriek sankciám a ochladeniu vzťahov Ruska s EÚ.

 

Porošenko zbrane od USA nevybavil: Obama však prisľúbil pomoc vo výške 53 miliónov

Ukrajinský prezident Petro Porošenko odišiel včera zo stretnutia s americkým prezidentom Barackom Obamom s prázdnymi rukami, konštatovala tlačová agentúra DPA. Na stretnutí v Bielom dome mu Obama prisľúbil finančnú a vojenskú pomoc, avšak nie zbrane, o ktoré dnes Porošenko naliehavo žiadal americký Kongres.

Obama mu pripomenul koordinované ekonomické sankcie, ktoré USA a Európska únia uvalili na Rusko.

Porošenka nazval "správnym mužom na svojom mieste" zdôrazňujúc jeho oddanosť nadchádzajúcim voľbám a jeho úspechy v úrade, vrátane legislatívy ponúkajúcej rozsiahle samosprávne právomoci nepokojným regiónom na východe Ukrajiny.

Biely dom dnes oznámil, že USA poskytnú Ukrajine dodatočnú pomoc vo výške 53 miliónov dolárov: 46 miliónov dolárov na posilnenie ukrajinskej bezpečnosti v súvislosti s konfliktom s proruskými separatistami a sedem miliónov na humanitárne aktivity na východe krajiny. 

Balík finančnej pomoci sa po prvý raz týka radarového systému na detekciu prichádzajúcej delostreleckej paľby. Medzi ďalšími položkami sú hliadkovacie a dopravné vozidlá, malé námorné plavidlá, pozorovacie a odmínovacie zariadenia, výstroj pre pyrotechnické a protichemické jednotky, nepriestrelné vesty, proviant a balíčky prvej pomoci. Neobsahuje však smrtiace zbrane, ktoré požadoval Porošenko a navrhovali dodať Ukrajine niektorí republikánski kongresmani.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu