Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Putin a Porošenko sa dohodli na trvalom prímerí v Donbase!

Vladimir Putin a Petro Porošenko
Vladimir Putin a Petro Porošenko (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Petro Porošenko sa v stredu s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dohodol na "trvalom prímerí" na východe Ukrajiny. Porošenkova kancelária o tom informovala vo vyhlásení.

"Bola dosiahnutá vzájomná zhoda čo sa týka krokov, ktoré umožnia zavedenie prímeria," píše sa v stanovisku. To tiež dodáva, že obaja lídri sa dohodli telefonicky. "Ich konverzácia sa skončila dohodou o trvalom prímerí v Donbase," uvádza kancelária.

Oznámenie prichádza krátko po tom, čo Putinov hovorca informoval o telefonickom rozhovore medzi prezidentmi a uviedol, že sa zhodli na tom, čo je potrebné urobiť pre vyriešenie ukrajinskej krízy. Neposkytol však detaily.

Putin a Porošenko sa stretli naposledy minulý týždeň na rokovaniach, ktoré len podčiarkli odlišné pohľady oboch lídrov na vec. Ukrajina a Západ obviňujú Rusko z toho, že posiela separatistom svojich vojakov a zbrane. Moskva tieto obvinenia vehementne odmieta. Európska únia pohrozila Moskve ďalšími sankciami v prípade, ak do týždňa neprestane zasahovať do krízy na Ukrajine. Rozhodnutie má padnúť do piatku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu