Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Beštiálny útok na konvoj plný civilistov: Rodiny uhoreli zaživa pri pokuse utiecť z Luhanska!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Twitter)

KYJEV - Proruskí separatisti začali dnes mínometnú paľbu na kolónu utečencov v osadách Khriaschuvate a Novosvitlivka v Luhanskom regióne. Rakety zasiahli konvoj, ľudia zhoreli zaživa. Medzi nimi deti aj ženy. Navyše boli vozidlá označené bielymi vlajkami. Informujú o tom ukrajinské noviny Pravda on-line s odvolaním sa na vedúceho tlačového strediska Severnej OC Anatoliya Proshyna.

Separatisti zaútočili na utečenecký konvoj s mínometmi. "Okolo 09:40, zatiaľ čo utečenci unikali z miest Khriashchuvate a Novosvitlivka, ťažkoodenci zaútočili BM-21 raketami", opísal Anatoliya Proshyna a dodal: "To viedlo k obrovskému počtu obetí. Ľudia boli upálení zaživa v autách. Jednoducho nemali dostatok času na opustenie vozidla."

"Tento utečenecký konvoj bol prebratý pod naše operatívne velenie, aby ľudia netrpeli. Pretože v týchto oblastiach dochádza k ťažkým bojovým akciám, "dodal.

Ako ďalej uviedol, presný počet obetí nebol zatiaľ zistený.

Aktuálna situácia
Zobraziť galériu (2)
Aktuálna situácia  (Zdroj: Foto: Twitter)

Hovorkyňa samozvanej Doneckej ľudovej republiky vyhlásila, že nemá informácie o streľbe na konvoj. Povstalecké spravodajstvo tvrdí, že separatisti a ukrajinská armáda sa navzájom ostreľovali ťažkým delostrelectvom v čase, keď boli autobusy na ceste.

Boje spôsobili výpadok prúdu v bani, pod zemou sú vraj desiatky ľudí

Približne 30 baníkov uviazlo v podzemí v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny po výpadku elektrického prúdu, ktorý spôsobili boje medzi vládnymi jednotkami a domobranou. Informovalo o tom dnes tlačové oddelenie samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR). Podľa agentúry ITAR-TASS informáciu zatiaľ žiadne iné zdroje nepotvrdili.

Tlačové oddelenie DĽR informovalo, že baníci zostali uväznení v bani s názvom Komsomolec Donbasu. "Boli prijaté všetky opatrenia na záchranu baníkov. Bezpečnostný personál ministerstva pre palivá a energetiku DĽR bol okamžite vyslaný do oblasti miest Kirovske a Šachtarsk, aby zaistili bezpečnosť pri práci odborníkom na elektrinu," uviedlo tlačové oddelenie.

Energetická spoločnosť DTEK so sídlom v Donecku predtým informovala, že k výpadku elektrickej energie v bani došlo v nedeľu večer a dôvodom bola delostrelecká paľba.

"V čase ostreľovania bol v bani pohotovostný oddiel siedmich baníkov, ktorí mali zabezpečiť ventiláciu a odčerpanie vody. Všetkých sa podarilo dostať na povrch," uvádza sa vo vyhlásení DTEK. Baňa Komsomolec Donbasu patrí medzi najväčšie na Ukrajine. Pracuje v nej približne 4800 baníkov. Ročne z nej vyťažia štyri milióny ton uhlia, čo predstavuje osem percent z celkovej ťažby uhlia v krajine.

Ukrajinské jednotky obkľúčili mesto Horlivka

Ruskí žoldnieri sú v panike a snažia sa dostať preč, uviedla ukrajinská armáda v stanovisku.

Ukrajinské vládne jednotky obkľúčili v noci z nedele na pondelok proruských separatistov v meste Horlivka, ktoré majú v rukách, a prevzali kontrolu nad menšími oblasťami na východnej Ukrajine. Armáda v stanovisku hovorí, že povstalci odpovedali na útoky armády ruským raketovým systémom Uragan. Počet obetí nočných bojov na stranách armády ani povstalcov nie je známy.

Ukrajinská armáda podľa svojho vyhlásenia zatláča proruských povstalcov a prerušuje ich komunikačné cesty. "Osady Malaja Ivanivka a Adrjanivka sú úplne očistené od povstalcov. Horlivka je obkľúčená," vyhlásila armáda. Horlivka, mesto s 230 000 obyvateľmi, bolo v rukách proruských povstalcov od začiatku konfliktu a má pre povstalcov strategickú hodnotu, pretože leží na severe hlavnej ceste spájajúcej Doneck a Luhansk, dva regióny, ktoré vyhlásili nezávislosť od Ukrajiny.

"Ruskí žoldnieri sú v panike a snažia sa dostať z týchto miest preč," uviedlo stanovisko ukrajinskej armády. Stanovisko armády tiež hovorí o útoku povstalcov na mesto Novokaterinivka. Útok pravdepodobne pochádzal z rakety 9P 140 Uragan. "Je to prvýkrát, čo bola použitá taká silná zbraň," hovorí sa v stanovisku. Vláda v Kyjeve obviňuje Rusko zo zásobovania proruských povstalcov tankami, obrnenými vozidlami a raketovým systémom, čo Moskva odmieta.



 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu