Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Do Luhanska vstúpila ruská armáda: Ukrajinci hlásia 150 obrnených vozidiel a až 1 200 vojakov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LUHANSK – Do obliehaného východoukrajinského Luhansku v noci na dnes vošla kolóna 150 ťažkých bojových vozidiel sprevádzaná viac ako tisíckou ozbrojencov. Oznámili to dnes ukrajinské spravodajské zdroje s odvolaním sa na očitých svedkov. Informáciu potvrdil hovorca ukrajinskej protipovstaleckej operácie.

Veliteľ ukrajinských armádnych operácií v Luhanskej oblasti Ihor Vorončenko redakcii spravodajského servera Cenzor povedal, že kolóna je ruská. Ozbrojenci sú oblečení v ruských uniformách bez hodnostného označenia.  Kolóna vraj prenikla z Ruska na ukrajinské územie už pred tromi dňami. Súčasťou konvoja sú ťahače s raketovými systémami Grad. Vojakov, ktoré Vorončenko označil za príslušníkov ruskej armády, je okolo 1200. 

Nepotvrdené informácie o presunoch kolóny sa v minulých dňoch objavili na Twitteri. Spozorovaná bola údajne v obci Mykolajivka na východ od Luhansku smerom k ruským hraniciam, a tiež pri obci Ščasťa na sever od mesta. Teraz sa údajne konvoj nachádza na jednej z ulíc východne od centra Luhansku. Rusko dodávky zbraní a posíl východoukrajinským povstalcom popiera. Vodca doneckých vzbúrencov Alexandr Zacharčenko v utorok vyhlásil, že ťažká bojová technika, ktorá sa dostala do rúk separatistov, je bojová korisť zabavená v ukrajinských armádnych skladoch.

Pokračujú boje o centrum Donecka

Prudké boje medzi vládnymi silami a proruskými separatistami prebiehajú aj v stredu v centre mesta Doneck, ktoré je od apríla centrom povstania proti vláde v Kyjeve. Stred východoukrajinskej metropoly sa zmenil na bojisko v utorok poobede v rámci zintenzívnenia ofenzívy s cieľom ukončiť konflikt na východe krajiny. Vládnym jednotkám sa podarilo získať pod kontrolu niektoré štvrte neďaleko centra, ktoré je však stále v rukách povstalcov.

"Boje prebiehajú v centrálnej časti mesta," povedal hovorca armády Andrij Lysenko. Podobná situácia je aj v meste Luhansk, ktoré je dejiskom bojov už niekoľko týždňov a ktoré opustili tisíce jeho obyvateľov. Počet mŕtvych z posledných bojov agentúry neuvádzajú, podľa vládnych informácií však od apríla prišlo o život už vyše 2000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu