Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Blíži sa koniec bojov? Ukrajina chce do mesiaca ukončiť operáciu na východe

(Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajina počíta s tým, že do mesiaca ukončí "aktívnu fázu" svoje vojenské operácie namierenej proti proruským separatistom na východe Ukrajiny. Vyhlásil to šéf generálneho štábu ukrajinskej ARMA Vyktor Muženko, ktorého slová tlmočila dnes agentúra AFP.

"Aktívna fáza bude ukončená v blízkej budúcnosti... pravdepodobne do mesiaca," povedal Muženko v rozhovore pre týždenník Novoje Vremja. Rozhovor s Muženkom sa objaví v piatkovom vydaní týždenníka, výňatky z interview boli ale zverejnené už dnes.

Ukrajina začala v polovici apríla "protiteroristickú operáciu" proti proruským separatistom. Kyjev obviňuje Moskvu, že povstalcov podporuje a financuje. Podľa OSN si boje v oblasti vyžiadali už najmenej 1100 mŕtvych.

V posledných dňoch sa ukrajinským vojakom podarilo znovu získať kontrolu nad niekoľkými strategickými obcami na východe Ukrajiny. Armáda tiež oblieha regionálne metropoly Doneck a Luhansk, ktoré sú baštami separatistov.

K vystupňovaniu krízy na východe Ukrajiny prispel 17. júla pád malajzijského lietadla s 298 ľuďmi na palube. Stroj bol podľa doterajších poznatkov pravdepodobne zostrelený raketou zem-vzduch, pričom sa kvôli tomu navzájom obviňujú ukrajinská armáda a separatisti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu