Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Spoveď väzneného českého vojaka separatistami: Chceli nás použiť ako živé štíty!

Väznený český vojak Josef Přerovský
Väznený český vojak Josef Přerovský (Zdroj: čt24)

PRAHA – Český podplukovník Josef Přerovský, ktorého väznili proruskí separatisti, je už doma. Slovjanský väzeň bol spolu s ďalšími pozorovateľmi zajatý pred ôsmimi dňami. Z Ukrajiny si priniesol strašné spomienky. Prehovoril o pocitoch, ktoré zažili, keď ich separatisti držali v studenej pivnici so zviazanými očami a rukami.

Do Prahy prišiel cez Berlín, kde ho čakal český minister obrany s vládnym špeciálom a jeho priateľkou.  Celá skupina sa dostala na slobodu až v sobotu ráno. Podľa neho boli najhoršie prvé hodiny ihneď po zajatí. Vraj išlo o život.

„Keď nás zadržali, prvé dva dni sme v podstate strávili v pivnici, neustále strážení a sprevádzaní aj na toaletu. Mali sme zviazané oči, keď sme išli na toaletu,“ povedal Českej televízii Přerovský.

Spoveď väzneného českého vojaka
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: čt24)

Po zadržaní ich všetkých prešacovali a dôkladne prehľadávali. Vtedy to bolo najhoršie. Prezreli obuv, zobrali im od nich šnúrky a potom zviazali ruky a oči.

Tmavá a studená pivnica, v ktorej bývali mala asi 30x15 metrov štvorcových. Všetkým sa hlavami preháňali pochmúrne myšlienky a strach o holý život. Mysleli však najmä na rodinu.

Neistota vrcholila, keď s nimi radikáli hrali psychologické hry. Vraj ich chceli použiť ako živé štíty v bojoch. Neskôr začuli ako sa hrajú so zbraňami a pocit úzkosti trval, keď v Slovjansku počuli streľbu a zvuky bojov. So zaviazanými očami si predstavovali najhoršie.

Ozbrojení separatisti vo východoukrajinskom meste Slovjansk zadržali  autobus, v ktorom sa viezlo sedem pozorovateľov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), päť ukrajinských vojakov a vodič. Bola zložená z troch nemeckých vojakov, nemeckého tlmočníka a vojenských pozorovateľov z Českej republiky, Poľska, Švédska a Dánska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu