Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

NATO presúva jednotky na východ Európy: Týmto arzenálom chce zastrašiť Rusov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Ukrajinská kríza, ktorá sa pozvoľna mení v občiansku vojnu, donútila NATO k posilneniu východnej hranice s Ruskom. V Európe rastie počet vojenských cvičení spojencov a zvyšuje sa aj počet jednotiek, ktoré majú Rusku ukázať, aby sa neuchýlilo k unáhleným krokom. Pozrite sa kde všade a v akých počtom severoatlantická aliancia zvyšuje počet svojich vojsk.

Letectvo je sústredené na severe

Od víkendu strážia vzdušný priestor Litvy štyri lietadlá MiG - 29 poľských vzdušných síl a štyri stroje Eurofighter Typhoon RAF. V susednom Estónsku operujú štyri dánskej stroje F - 16. Spojené štáty majú v oblasti Pobaltia ďalších desať stíhačiek F-15.

Poľský vzdušný priestor chráni štvorica francúzskych strojov Rafale, ktoré sú pripravené k štartu zo základne Malbork. V Rumunsku je potom pripravených šesť kanadských lietadiel CF - 18.

Námorníctvo operuje v Rumunsku

Rumunské ministerstvo obrany dnes oznámilo, že približne 1600 príslušníkov rumunského vojenského námorníctva sa zúčastní na námorných manévroch v Čiernom mori.   Cvičenie námorných síl sa uskutoční počas prebiehajúcich nepokojov v susednej Ukrajine.   Ministerstvo vo svojej tlačovej správe informovalo, že manévre "Vector 2014" sú súčasťou pravidelného a dlhodobo plánovaného námorného cvičenia. Začalo sa dnes a bude pokračovať do piatka v rumunských a medzinárodných vodách Čierneho mora.

 Námorníci budú cvičiť počas napätia na Ukrajine, kde sa po anexii Krymu Ruskom rozšírili nepokoje do prístavného mesta Odesa.

 V Čiernom mori operuje torpédoborec USS Donald Cook, fregata USS, vyzbrojená torpédami , protilodnými a protilietadlovými strelami . V oblasti by mala pôsobiť aj kanadská vojnová loď Regina, ktorá bojovala so Somálskymi pirátmi.

     

Námorníctvo v Baltskom mori

Skupinu štyroch minoloviek a jedno  zásobovacie plavidlo sú v súčasnej dobe pri brehoch Lotyšska. Tvoria ju vlajková podporná loď nórskeho námorníctva HNoMS Valkyrien a minolovky HNLMS Makkum (Holandsko), BNS Bellis (Belgicko), HNoMS Otra (Nórsko) a ENS Admiral Cowan (Estónsko).

 

USA vyšlú do každého štátu výsadkárov

Okrem toho kvôli rastúcemu napätiu premiér Stephen Harper oznámil vyslanie asi päťdesiatky kanadských vojakov do Poľska . Tí sa pripoja ku 150 americkým výsadkárom a zúčastní sa cvičenia spoločne s poľskými vojakmi.  Budú nacvičovať výsadkárske schopnosti a zlepšiť vzájomnú spoluprácu.

Posilnením zareagovala aj Británia. Tá do  Estónska vyslala na cvičenie 1. prápor vojvodu Lancasterovi. 

Američania vyslali po 150 výsadkároch okrem Poľska aj do Estónska , Litvy a Lotyšska. Manévre potrvajú približne mesiac , potom budú nasledovať ďalšie , pričom americké velenie svojich vojakov vystrieda podobne ako v zahraničných misiách .

Cvičenie v Nórsku

USA vyslali do Európy aj ďalšie jednotky. Konkrétne na cvičenie do Nórska, ktorého sa zúčastnia lietadlá F-15 a servisné KC-135. Okrem nich dorazili na základňu Bodo aj vojská Fínska, Švédska a Británie. Nórsky minister obrany vyhlásil, že dúfa, že Švédsko aj Fínsko vstúpia do NATO, aby ochránili svojich občanov pred hrozbou z východu.

 

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu