Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Ukrajinská armáda dobyla od separatistov letisko: Hrozí občianska vojna!

Ukrajinská stíhačka Su-27 Zobraziť galériu (35)
Ukrajinská stíhačka Su-27 (Zdroj: Twitter)

KYJEV – Napätie na Ukrajine pokračuje aj dnes. Počet oblastí, ktoré kontrolujú Rusi rastie. Včera padlo za obeť niekoľko mŕtvych. Navyše z východnej Ukrajiny sa ozývajú hlasy, aby Putin prišiel chrániť vlastencov. Zatiaľ sa mobilizujú ozbrojenci na obidvoch stranách. Rusi dokonca otestovali novú medzikontinentálnu strelu, ktorá môže niesť jadrovú hlavicu. Ukrajinský prezident zahájil protiteroristickú operáciu, aby ubránil svoju krajinu. Ukrajinská armáda dobyla letisko Kramatorsk, bolo počuť streľbu a výbuchy.

19:53 Rusko kritizuje správu OSN o stave ľudských práv na Ukrajine

Rusko ostro kritizovalo správu OSN o ľudských právach, podľa ktorej etnickí Rusi na východe Ukrajiny neoprávnene tvrdia, že sú proti nim podnikané útoky, informovala dnes agentúra Reuters. "Človek má dojem, že správu niekto vyfabrikoval, aby zodpovedala vopred vytvoreným záverom," píše sa v dokumente ruského ministerstva zahraničných vecí vydanom po tom, čo dnes OSN zverejnila správu o stave ľudských práv na Ukrajine.

Správa bola zostavená po dvoch marcových návštevách poradcu generálneho tajomníka OSN pre ľudské práva Ivana Šimonoviča na Ukrajine. Podľa správy OSN sa odohralo niekoľko útokov na príslušníkov ruského etnika, pričom ale nešlo o systematické ani všeobecne rozšírené konanie.

V správe sa ďalej uvádza, že fotografie z protestov na kyjevskom Námestí nezávislosti, zveličené príbehy o prenasledovaní etnických Rusov na Ukrajine nacionalistickými extrémistami, ako aj zvesti o tom, že na Krym dorazili ozbrojenci s úmyslom prenasledovať tam žijúcich Rusov, boli systematicky využívané na vytvorenie atmosféry strachu a neistoty, čo sa prejavilo v podpore integrácie Krymu do zväzku Ruskej federácie.

19:25 Ukrajinské jednotky sa zdržujú v blízkosti okupovaného Slovjanska

19:21 Veliteľom Národnej gardy Ukrajiny sa stal generálporučík Stepan Poltorak

Parlament v Kyjeve schválil dnes dočasným ukrajinským prezidentom Oleksandrom Turčynovom navrhovaného Stepana Poltoraka za prvého veliteľa Národnej gardy Ukrajiny, o ktorej zriadení sa rozhodlo v uplynulých týždňoch.

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

Stalo sa tak po neúspešnom pokuse spred dvoch týždňov v dnešnom treťom kole hlasovania, keď kandidáta podporilo 235 zákonodarcov. Informovala o tom agentúra UNIAN. Rodák z Odeskej oblasti, ktorý je príslušníkom ozbrojených síl od roku 1983, prešiel postupne rôznymi veliacimi úrovňami. Od roku 2002 bol náčelníkom vojenskej akadémie rezortu vnútra, od konca februára 2014 stál na čele jednotiek tohto rezortu.

19:01 Ukrajinská armáda pokračovala smerom k mestu Slovjansk, ktoré je obsadené proruskými ozbrojencami. Momentálne je obkľúčené a čaká sa, čo sa bude diať

Nepokoje na Ukrajine
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

18:37 V týchto chvíľach prebieha mimoriadna tlačovka Bieleho domu ohľadom situácie na Ukrajine

Američania nechcú vojensky zasahovať. Snažia sa diplomaticky tlačiť na Rusko. Sú si vedomí, že tlak vyvíja práve Rusko a vyzývajú ho, aby prestalo podporovať separatistov.

18:23 Ruský premiér Medvedev hovorí o možnej občianskej vojne

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

18:20 Ukrajinskí vojaci s armádnou technikou dorazili už aj k Slovjansku

Do východoukrajinského mesta Slovjansk dorazila dnes kolóna vozidiel so stovkami ukrajinských vojakov a armádnou technikou. Novinárske zdroje priamo z mesta, v ktorom sú mimoriadne aktívni proruskí separatisti, však ešte pred časom tvrdili, že tam momentálne vládne pokoj, uviedlo internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda a agentúra UNIAN.

Agentúra Reuters však s odvolaním sa na oficiálne ukrajinské zdroje informovala o začatí protiteroristickej operácie v Slovjansku. Proruskými aktivistami zosadená primátorka Slovjanska Neľa Štepová poukázala už skôr na tisícky automatických zbraní a stovky mínometov, ktoré neznámi ozbrojenci rozdali v meste občanom. Podľa jej slov separatisti v noci nadnes postrelili muža, ktorý na kontrolnom stanovišti nesúhlasil s prehliadkou svojho auta. Primátorka tvrdí, že v meste nikto neželá pričlenenie k Ruskej federácii.

Nepokoje na Ukrajine
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Ťažké boje medzi vládnymi jednotkami a separatistami v okolí letiska v Kramatorsku, po ktorých je tento vzdušný prístav pod kontrolou oficiálnych bezpečnostných zložiek, potvrdil dnes popoludní dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov.

Koordinátor zoskupenia Informačný odpor Dmytro Tymčuk však uviedol, že podľa jeho informácií išlo o odrazenie útoku separatistov, nie o súčasť protiteroristickej operácie na východe Ukrajiny, ktorej prípravy pokračujú, no ešte sa nezačala.

18:14 Nad oblasťou vidieť bojové ukrajinské stíhačky SU-27

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

17:51 Podľa Ria Novosti sú 4 mŕtvi a 2 zranení. Všetci majú byť militanti

17:37 Neprehľadný boj v Kramatorsku na východe Ukrajiny

O streľbe a neprehľadnej situácii na letisku v Kramatorsku informujú dnes popoludní ukrajinské elektronické médiá. Podľa správ tlačovej agentúry UNIAN a internetového vydania novín Ukrajinska pravda sa tam podarilo odraziť útok neznámych ozbrojencov vybavených automatickými zbraňami. V ukrajinských bezpečnostných zložkách pri akcii nezaznamenali obete.

Ruská spravodajská televízia RT s odvolaním sa na proruskú samoobranu informovala, že na letisku prišli o život štyri osoby a ďalšie dva utrpeli zranenia. Ruská tlačová agentúra RIA-Novosti priniesla informáciu, podľa ktorej ukrajinská armáda zaútočila na letisko obsadené aktivistami, medzi ktorými sú aj ranení, možno aj mŕtvi.

Iná ruská tlačová agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na očitých svedkov informovala, že sa nad letiskom objavili štyri armádne stroje pravdepodobne typu SU-27, z ktorých spustili paľbu na samotné letisko. Podľa ukrajinských zdrojov niekoľko lietadiel a vrtuľníkov z letiska preventívne vzlietlo, aby sa zabránilo ich poškodeniu.

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

17:34 Ukrajinskí vojaci by mali mať letisko v Krematorsku už pod svojou kontrolou

17:20 V ukrajinskom Kramatorsku útočia separatisti a zasahuje armáda

Ukrajinské ozbrojené sily podľa ministerstva obrany práve vykonávajú "špeciálnu operáciu" v Kramatorsku, jednom z miest východnej Ukrajiny, ktoré v posledných dňoch ovládli aktivisti. Ministerstvo sa podľa agentúry Interfax zdržiava podrobností, ale podľa očitých svedkov sa zrejme bojuje o miestne vojenské letisko, odkiaľ je počuť streľba z automatických zbraní. Nízko nad letiskom vraj postupne prelietavali dve ukrajinské stíhačky, po ktorých strieľali separatisti, zrejme z letiskového terminálu.  "V tejto chvíli sú správy o jednom zranenom. Tvrdí sa, že jeden z vojakov, slúžiacich na kontrolnom stanovišti, bol zasiahnutý guľkou do nohy," napísal Interfax.

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

17:15 NATO upodozrieva Rusko z vojenskej angažovanosti na východe Ukrajiny

 Rusko je hlboko zaangažované do krízy na východe Ukrajiny, kde proruskí separatisti obsadili viacero vládnych budov, uviedol dnes generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen. Na otázku, či videl dôkazy o účasti Ruska na udalostiach vo východnej Ukrajine, Rasmussen podľa agentúry Reuters odpovedal: "Spravodajské informácie... nikdy nekomentujeme, ale myslím, že z toho, čoho sme svedkami, je jasné, že v tom má Rusko prsty".  "Rusko by malo prestať byť súčasťou problému a malo by sa stať súčasťou riešenia," povedal Rasmussen. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov dnes prítomnosť ruských ozbrojených zložiek na východe Ukrajiny dôrazne odmietol.

16:40 Ukrajinci útočia na letisko pri Kramatorsku, ktoré bránili proruskí militanti. Podľa posledných informácií je niekoľko ranených. Nad oblasťou lietajú stíhačky, ktoré podľa očitých svedkov mali zaútočiť

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

16:30 Nad Kramatorskom na východe Ukrajiny zachytili bojovú stíhačku

16:00 Rusko chce prekaziť štvorstranné rozhovory o Ukrajine

Nepokoje na východe Ukrajiny sú "vykonštruovanou zámienkou" vyprovokovanou Ruskom, ktoré chce narušiť štvorstranné rozhovory o Ukrajine naplánované na utorok, uviedol dnes v ukrajinský veľvyslanec pri OSN v Ženeve Jurij Klymenko, ktorého citovala agentúra Reuters.

Klymenko povedal, že Ukrajina mala v úmysle využiť rozhovory, na ktorých sa zídu diplomati zo Spojených štátov, Európskej únie, Ruska a Ukrajiny, na zníženie napätia na svojich hraniciach s Ruskom, ako aj na obnovenie obchodných vzťahov s Moskvou. Ukrajina však nemieni diskutovať o svojich vnútorných záležitostiach, povedal Klymenko.

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

"O federalizácii Ukrajiny diskutovať nebudeme. Táto otázka nie je na programe dňa," uviedol ďalej Klymenko a dodal, že Kyjev sa zaviazal uskutočniť decentralizáciu, aby preniesol väčšie právomoci na regióny, ale o federalizácii diskutovať nemieni.

"Akékoľvek rozhovory sú lepšie ako ozbrojený konflikt. Chceme viesť rozhovory, ktoré prinesú nejaké výsledky. Teraz, ako sa zdá, chce niekto tieto rozhovory prekaziť. A Ukrajina bude vzdorovať pokusom urobiť to pod nejakou "vykonštruovanou zámienkou", doplnil Klymenko, čím myslel proruské nepokoje vyprovokované Moskvou, ku ktorým došlo cez víkend.

"Je pozoruhodné, že k týmto nepokojom - k týmto separatistickým snahám - dochádza tesne pred rozhovormi. Nepochybne tu existuje nejaká spojitosť," doplnil Klymenko.

15:42 Ruská televízia RT natočila vojakov vo východnej časti Ukrajiny v rámci protiteroristickej akcie vyhlásenej dočasným prezidentom Turčynovom

15:38 Ultranacionalistický Pravý Sektor chce uzavrieť hranice s Ruskom

15:30 Nad administratívnou budovou v Slovjansku zložili ukrajinskú zástavu a namiesto nej vlaje zástava "Doneckej republiky"

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

15:16 Ukrajinský parlament prijal zákon o dočasne okupovaných územiach

Ukrajinský parlament dnes schválil návrh zákona, ktorým sa Krymský polostrov a mesto Sevastopol vyhlasujú za "dočasne okupované územia". Krym aj Sevastopol sa stali subjektmi Ruskej federácie na základe výsledkov referenda zo 16. marca, v ktorom sa drvivá väčšina voličov vyslovila za pripojenie tohto pôvodne ukrajinského územia k Rusku. Kyjev ani jeho západní spojenci legitimitu referenda ani jeho výsledky neuznávajú.

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

Návrh zákona o dočasne okupovaných územiach bol schválený len tesne, keďže zaň hlasovalo 228 poslancov, pričom nevyhnutné minimum bolo 226 hlasov. Zákon musí ešte podpísať dočasný prezident Oleksandr Turčynov. Ako informovala agentúra RIA Novosti, za okupované sa považuje územie Krymu a Sevastopola, vzdušný priestor nad ním, ako aj vnútrozemské vodstvo a priľahlé teritoriálne vody Ukrajiny.

Zo zákona bol napokon pred hlasovaním vyňatý paragraf o trestnoprávnej zodpovednosti za kolaboráciu s okupujúcim štátom alebo jeho predstaviteľmi, na ktorom trvali najradikálnejší poslanci a ktorý však kritizovali predstavitelia medzinárodných organizácií. Zákon predpokladá, že dočasne okupované územie je neoddeliteľnou súčasťou Ukrajiny a platí tam zvrchovanosť ukrajinských zákonov. Zodpovednosť za narušenie ľudských práv však bude niesť Rusko, ktoré bude musieť tiež Ukrajine zaplatiť všetky materiálne i morálne škody, vzniknuté v dôsledku okupácie jej územia.

15:03 Kanadský premiér viní za agresiu na Ukrajine Rusov

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

14:35 Aktivisti protestujú proti ruskému čaju v sieti McDonald's

Skupina ukrajinských aktivistov je nespokojná s tým, že v reštauráciách siete McDonald's na Ukrajine sa predáva len čaj a omáčky ruských značiek. Aktivisti chcú požiadať ukrajinské vedenie siete reštaurácií rýchleho občerstvenia, aby prehodnotili svoju obchodnú politiku a začali sa orientovať na ukrajinské alebo poľské produkty.

14:20 Približne 12 000 Rusom nebolo umožnené vstúpiť na územie Ukrajiny v posledných mesiacoch

Takto to vyzerá v Donecku
Zobraziť galériu (35)
Takto to vyzerá v Donecku  (Zdroj: SITA)

14:18 Nemecké noviny nechcú v Berlíne dva sovietske tanky

Nemecko by malo na protest proti ruskému postupu na Kryme a vo východnej Ukrajine, odstrániť z Berlína dvojicu sovietskych tankov z čias druhej svetovej vojny, ktoré sú umiestnené na kamenných podstavcoch neďaleko Brandenburskej brány. Požaduje to v dnešnom vydaní nemecký denník Bild.

Spoločne s bulvárnymi berlínskymi novinami B.Z. spustil Bild petíciu za odstránenie dvojice zelených tankov T-34, ktoré sú súčasťou pamätníka padlých sovietskych vojakov už od jeho postavenia v roku 1945. Oboje noviny vyzvali čitateľov, aby protest proti vojnovým symbolom v Berlíne vyjadrili v listoch adresovaných parlamentu.

"Nechceme pri Brandenburskej bráne ruské tanky," uverejnili noviny návrh možného protestného listu. "Bundestag by mal schváliť opatrenie: Ruské tanky z pamätníka v berlínskom parku Tiergarten by mali byť odstránené," citovala noviny agentúra Reuters.

"Dôvodom je, že v období, keď ruské tanky ohrozujú slobodnú a demokratickú Európu, nechceme pri Brandenburskej bráne ruské tanky."

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

14:14 Pri Slovjansku bolo doteraz zranených 8 ľudí, 4 z toho boli postrelení

14:08 Zbitý kandidát na prezidenta Carev sa z boja nestiahne

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

14:07 Proruskí protestanti by mali byť platení cez ruské banky, píše ukrajinská Pravda

14:03 Ukrajinské jednotky poblíž mesta Slovjansk

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

13:56 Turčynov nedopustí občiansku vojnu, civilisti zbrane nedostanú

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes vyhlásil, že nedopustí, aby na Ukrajine vypukla občianska vojna. Pred poslancami parlamentu dnes v Kyjeve ďalej uviedol, že civilnému obyvateľstvu sa zbrane vydávať nebudú, čím reagoval na požiadavku strany Sloboda, aby bol prijatý zákon, ktorý by civilným osobám umožnil držať zbraň. Turčynov tým súčasne reagoval aj na viaceré výzvy rozdať občanom zbrane na obranu vlasti.

Turčynov upozornil, že ak by štát zjednodušil prístup k zbraniam, dostali by sa k nim aj separatisti. "To by znamenalo, že Ukrajinu tlačíme do občianskej vojny. Občianska vojna na Ukrajine nebude. Bodka," zdôraznil. Tým, ktorí chcú brániť Ukrajinu, odporučil zaregistrovať sa do radov polície alebo Národnej gardy.

13:20 Kandidáta na prezidenta zbil dav

Ukrajinského prezidentského kandidáta Olega Careva, ktorý je známy radikálnym proruským postojom, zbil dav ľudí nahnevaných jeho výrokmi počas televízneho rozhovoru. Careva prepadli v utorok doobeda pred televíznym štúdiom kanálu ICTV v Kyjeve. V rozhovore údajne vyjadril podporu prípadnej ruskej intervencii v separatistických východných regiónoch Ukrajiny. Carev to však neskôr poprel a vyhlásil, že je kategoricky proti vyslaniu ruských jednotiek na Ukrajinu.

 

12:48 52% Rusov by bolo ochotných bojovať na Ukrajine alebo poslať do boja svojich "synov". Píše portál uainfo.org.

12:45 Nemecko vyzýva Rusko, aby sa dištantovalo od proruských separatistov na Ukrajine

Rusko by sa malo dištancovať od proruských separatistov, ktorí sa na východe a juhu Ukrajiny počas uplynulých dní zmocnili viacerých vládnych budov a strategických objektov. Uviedol to dnes v Berlíne nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier.

"Bolo by dobré, keby sa Rusko dištancovalo od násilných a protiprávnych akcií proruských demonštrantov," vyhlásil Steinmeier pre nemecký týždenník Die Zeit.

12:42 Vojenský materiál Ukrajincov z Krymu je pripravený na premiestnenie do centrálnych oblastí krajiny

Z Kerča na Kryme sa pomaly chystá vojenská technika presunúť na sever. Niektoré stroje sú až z roku 1991, teda dosť zastarané.

Vojací v Slovjansku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

12:26 Ukrajinci pripravujú špeciálne jednotky na ochranu bezpečnosti a verejného poriadku v krajine

Jednotky by mali byť rozmiestnené najprv na východe a juhu krajiny, potom aj v centrálnych a západných častiach.

11:56 Takto bili Olega Carjova, kandidáta na ukrajinského prezidenta, pri odchode z televízie

Olega Carjova zbili radikálne naladení veteráni z Afganistanu a aktivisti tzv. AutoMajdanu, keď v pondelok večer odchádzal z budovy televízie ICTV v Kyjeve. Útočníci Carjova so sprievodom najprv zablokovali v budove, potom ho nechali prejsť "uličkou hanby" a bili, kým sa ho ochranke nepodarilo odviesť pred rozvášnenou skupinou ľudí do bezpečia. Carjov je známy proruskými postojmi.

11:53 Separatisti bránia prejsť ukrajinským tankom do Slovjanska

11:47 Ukrajinci majú podľa posledných informácií pri Slovjansku pripravených vojakov. Ten je obkľúčený separatistami

11:43 Obrnené vozidlá pri Slovjansku

11:36 OSN obviňuje proruských aktivistov na území Ukrajiny z tendenčného vyvolávania nepokojov. Útoky na etnických Rusov sa udiali, ale v omnoho menšej miere ako uvádzajú aktivisti. Cieľom aktivistov je vyvolať zámienku na ruskú pomoc

Vojací v Slovjansku
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Správa OSN konštatuje, že sa odohralo niekoľko útokov na príslušníkov ruského etnika, ale nešlo o systematické ani všeobecne rozšírené konanie. V správe sa ďalej uvádza, že fotografie z protestov na kyjevskom Námestí nezávislosti, nadsadené príbehy o prenasledovaní etnických Rusov na Ukrajine nacionalistickými extrémistami, ako aj správy o tom, že na Krym dorazili ozbrojenci s cieľom prenasledovať tam žijúcich Rusov, boli systematicky využívané na vytvorenie atmosféry strachu a neistoty, čo sa prejavilo v podpore integrácie Krymu do zväzku Ruskej federácie.

11:24 Protestant na barikádach v Mariupole. Mariupoľ je prístavné a priemyselné mesto pri Azovskom mori v Doneckej oblasti v juhovýchodnej Ukrajine

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

11:20 Federalisti v Slovjansku sa pripravujú na útok

Dočasný primátor východoukrajinského mesta Slovjansk Viačeslav Ponomariov dnes uviedol, že k mestu sa priblížili tanky a obrnené transportéry ukrajinských ozbrojených síl. Podľa jedného z federalistov, ktorý sa agentúre Interfax predstavil ako Nikolaj, je Slovjansk "obkľúčený neznámymi ozbrojenými ľuďmi". Proruskí aktivisti nevylučujú útok na mesto a pripravujú sa naň.

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

Na okraji mesta Kramatorsk, kde proruskí separatisti v uplynulých dňoch obsadili mestskú radnicu, tiež zaznamenali ukrajinskú vojenskú techniku, informovala ruská agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na očitých svedkov. Poslankyňa ukrajinského parlamentu Lesija Orobecová dnes na svojej facebookovej stránke napísala, že situácia v Doneckej oblasti, kde leží Slovjansk aj Kramatorsk, je "krajne zlá".

Podľa nej časť miestnych obyvateľov "začala klásť aktívny odpor ruským ozbrojencom, pod ktorých vedením na východe Ukrajiny dochádza k separatistickým nepokojom".

11:17 Tento tank môžu ľudia vidieť v uliciach Donecka

11:15 EÚ uvalila sankcie a zmrazila účty ďalších 4 spolupracovníkov Viktora Janukovyča

11:09 Prvý prápor národnej ukrajinskej gardy odišiel bojovať proti separatistom

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

11:04 Rusko vraj nemá na Ukrajine žiadnych vojakov. Dôstojník prezentuje separatistického veliteľa a pritom sa predstavuje ako podplukovník ruskej armády

11:00 Aj tieto pušky používajú snajperi na Ukrajine

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: Twitter)

10:58 Estónsko podporuje použitie sily proti teroristom na Ukrajine

10:46 Podľa zdrojov z ukrajinskej armády na pohraničí s Ruskom sa buduje obranná línia. Časť ukrajinských ozbrojených síl je v pohotovosti

10:32 Kyjev posiela proti vzbúrencom armádu

10:28 Ukrajinci protestujú proti doneckému scenáru

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: twitter, facebook)

10:22 Ruský premiér Dmitrij Medvedev predpovedá Ukrajine občiansku vojnu. Napísal to na svojom Facebooku. Medvedev spochybňuje dočasnú vládu Ukrajiny

Príčina "ukrajinskej tragédie" podľa Medvedeva spočíva v tom, že "legitímna moc sa ani len nepokúsila zachovať poriadok v regiónoch, keď sa (v januári na Ukrajine) začalo s obsadzovaním vládnych budov". Medvedev tvrdí, že súčasní "nelegitímni vládcovia" si robia nádeje, že obnovia ten poriadok, ktorý oni sami cynicky pošliapali, keď vďaka ozbrojenej vzbure prišli k moci".

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: twitter, facebook)

10:18 Na severe Doneckej oblasti sa začala protiteroristická operácia

Dočasný ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes na pôde parlamentu oznámil, že na severe Doneckej oblasti sa začala protiteroristická operácia. Dodal, že jej cieľom je ochrana ľudských životov, ale aj "zastaviť teror, zločinnosť a pokusy rozorvať krajinu na kusy". Spresnil, že operácia pozostáva z niekoľkých etáp, ku ktorým sa prikročí po zrelej úvahe a zodpovedne.

V reakcii na to sa Kyjev v nedeľu rozhodol zakročiť proti proruským separatistom na východe Ukrajiny a spustiť "rozsiahlu protiteroristickú operáciu" s účasťou ozbrojených síl. Podľa agentúry RIA Novosti rozhodla o tomto kroku Rada národnej bezpečnosti a obrany Ukrajiny. Turčynov v nedeľu z parlamentu odkázal, že úrady v Kyjeve nedovolia "zopakovanie krymského scenára". Rusko obvinil, že vyvoláva chaos na východe. Podľa agentúry Reuters mal na mysli útoky proruských militantov na vládne budovy.

Ukrajinskí obrnenci by mali byť pripravení

10:13 Podľa fínskeho premiéra je čas na vstup Fínska a Švédska do NATO. Reagoval tak na vyhlásenie Ruska, že je pripravené chrániť svojich obyvateľov aj za hranicami vlasti

Ukrajinská armáda dobyla od
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

10:08 Ukrajinci formujú oddiely domobrany v Donecku. 1. batalión dobrovoľníkov sa už pripravuje na možný stret

10:04 Rusko trvá na ústavnej reforme na Ukrajine

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že použitie sily na vyriešenie situácie na juhovýchode Ukrajiny je neprípustné. "Kľúčom k riešeniu problému musí byť ústavná reforma," uviedol. Rusko podľa neho žiada, aby kyjevská vláda v záujme potlačenia protestov prestala na východ Ukrajiny posielať "tzv. bezpečnostné sily", lebo "to protirečí medzinárodným normám" i ukrajinskému právu.

Lavrov označil za neprípustné aj zámery Kyjeva zatiahnuť OSN do svojich "protizákonných krokov" na juhovýchode Ukrajine. Šéf ruskej diplomacie tiež vyzval, aby sa "neverilo tým, ktorí tvrdia, že Moskva sa snaží zmariť štvrtkové rokovania v Ženeve o urovnaní krízy na Ukrajine. Tieto vyhlásenia nezodpovedajú skutočnosti," zdôraznil.

Situácia na Ukrajine je
Zobraziť galériu (35)
 (Zdroj: SITA)

10:00 Podľa viacerých ukrajinsých analytikov Putin vojnu nevyhlási, pretože už ju vedie. Separatisti chcú východné oblasti odtrhnúť, zatiaľ čo predstavitelia Ukrajiny pripúšťajú možnosť referenda

9:51 Terčom útoku sa stali dvaja prezidentskí kandidáti

Dvaja kandidáti prezidentských volieb na Ukrajine sa v noci nadnes stali terčmi brutálnych útokov, informovali ukrajinské i ruské tlačové agentúry. Olega Carjova zbili radikálne naladení veteráni z Afganistanu a aktivisti tzv. AutoMajdanu, keď v pondelok večer odchádzal z budovy televízie ICTV v Kyjeve.

Na východe Ukrajiny stále hrozí vojenský stret
Zobraziť galériu (35)
Na východe Ukrajiny stále hrozí vojenský stret  (Zdroj: SITA)

Útočníci Carjova so sprievodom najprv zablokovali v budove, potom ho nechali prejsť "uličkou hanby" a bili, kým sa ho ochranke nepodarilo odviesť pred rozvášnenou skupinou ľudí do bezpečia. Podľa tlačovej agentúry UNIAN ho ochránili ľudia blízki pravicovému radikálneho hnutiu Pravý sektor. Politik je vo vážnom stave hospitalizovaný, ale podrobil sa výsluchu vyšetrovateľov prokuratúry.

Naživo z napätých ulíc Slovjanska


Video streaming by Ustream

4:00 Obama vyzval Putina, aby donútil proruské sily na Ukrajine zložiť zbrane

Ozbrojení proruskí separatisti obsadili v predchádzajúci deň ďalšie budovy na východe Ukrajiny a posilnili tak svoje postavenie - ukrajinská dočasná vláda sa síce vyhrážala vojenským zásahom, ale nakoniec od neho ustúpila. V telefonáte, ktorý podľa vyjadrenia Bieleho domu žiadala Moskva, Obama upozornil Putina na hrozbu, že tieto sily podkopú a destabilizujú vládu v Kyjeve.

"Prezident zdôraznil, že všetky tieto neobvyklé ozbrojené sily v krajine musia zložiť zbrane, a vyzval prezidenta Putina, aby využil svoj vplyv na tieto ozbrojené, proruské skupiny a presvedčil ich, nech odídu z budov, ktoré obsadili," napísal Biely dom vo vyhlásení.

Obama tiež uviedol, že ruskí vojaci sa musia stiahnuť z ukrajinskej hranice, aby sa rozptýlilo napätie. Americký líder zároveň vyzdvihol Kyjev za jeho "pozoruhodnú zdržanlivosť" počas celej krízy a za snahu udržať jednotu krajiny pomocou volieb, reformy ústavy a návrhov na decentralizáciu moci, ktorá sa prenesie na miestne vlády.

"Prezident Obama poukázal na zväčšovanie politickej a ekonomickej izolácie Ruska, ktorá je následkom jeho akcií na Ukrajine. Prezident dal jasne najavo, že cena, ktorú už Rusko platí, ešte narastie, ak budú tieto akcie pokračovať," uviedol Biely dom.

"Obama povedal, že hoci stále verí v možnosť diplomatického riešenia, nemôže sa podariť v atmosfére zastrašovania ruskou armádou na ukrajinskej hranici, ozbrojených provokácií na území Ukrajiny a rétoriky stupňovania napätia, ktorú využívajú predstavitelia Kremľa," napísal Biely dom vo vyhlásení.

Kremeľ uviedol, že Putin povedal v telefonáte Obamovi, že Rusko nezasahuje do udalostí na Ukrajine, a vyzval Washington, aby využil svoj vplyv v Kyjeve a zabránil krviprelievaniu na východe Ukrajiny.

Vysokopostavený predstaviteľ americkej administratívy označil telefonát Putina s Obamom za "otvorený a priamy", čo je diplomatické slovné spojenie zvyčajne znamenajúce "napätý".

0:36 Putin chce, aby Obama zabránil krviprelievaniu na východe Ukrajiny

Ruský prezident Vladimir Putin vyzval v pondelok v telefonáte amerického prezidenta Baracka Obamu, aby využil vplyv Washingtonu v Kyjeve a odhovoril dočasnú ukrajinskú vládu od použitia sily proti protestujúcim na východe Ukrajiny. Tak Obama "zabráni krviprelievaniu", apeloval Putin. Informovali o tom tlačové agentúry DPA a AP.

Obaja lídri sa spolu telefonicky rozprávali v čase, keď sa na východe Ukrajiny stupňovalo násilie páchané proruskými silami, ktoré sa snažia prevziať moc od dočasnej kyjevskej vlády.

Putin v telefonáte odmietol Obamove obavy, že ruskí agenti zasahujú do vývoja situácie na východe Ukrajiny a do tamojších protestov - vylúčil tieto špekulácie a dodal, že sa "zakladajú na nesprávnych informáciách". Putin vysvetľoval, že protesty sú vyventilovaním hnevu verejnosti nad neochotou ukrajinskej vlády uznať záujmy rusky hovoriacich obyvateľov na východe.  Podrobnosti telefonátu zverejnil Kremeľ v oznámení.

Obaja prezidenti sa dohodli, že budú pokračovať v presadzovaní diplomatického riešenia krízy, vrátane štvorstranného stretnutia v Ženeve vo štvrtok 17. apríla, kde si Moskva prvýkrát zasadne za rovnaký rokovací stôl s predstaviteľmi dočasnej ukrajinskej vlády. Moskva predtým takéto schôdzky odmietala.

Viac ako desať vládnych úradov a policajných staníc na východe Ukrajiny obsadili davy demonštrantov. Ukrajinská vláda a Západ obviňujú Rusko z organizovania týchto protestov.

Vláda v Kyjeve sa zaviazala, že protestujúcich z úradov a policajných staníc vyženie. Kremeľ následne informoval, že Putin apeloval na Obamu, aby využil americký vplyv na Ukrajine a zabránil použitiu sily.

USA zbrane Ukrajine neposkytnú

Spojené štáty dnes oznámili, že neuvažujú o poskytnutí zbraní Ukrajine, aj keď Washington potvrdil, že ruské stíhačky nalietavali na americkú vojnovú loď v Čiernom mori. Uviedla to tlačová agentúra DPA.

Záležitosť pomoci Ukrajine v podobe zbraní sa objavila vo vyjadreniach Thomasa Shannona, poradcu amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, keď bol dnes na návšteve Európy. Pre nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung poradca povedal, že "možnosťou" je aj poslanie zbraní na Ukrajinu, ale toto sa ešte "nevyjasnilo".

Hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Jen Psakiová dostala potom od novinárov vo Washingtone otázku, či to znamená, že americká administratíva intenzívnejšie uvažuje nad zaslaním pomoci vo forme zbraní. Psakiová odpovedala: "Nie, neznamená."

Hovorkyňa dodala, že USA nie sú zástancami vojenského riešenia ukrajinskej krízy a sústreďujú sa na ekonomické a diplomatické úsilie. USA poskytujú ukrajinskej armáde nebojovú pomoc, napríklad tisíce porcií hotových jedál - teda balíčkov s potravinami pre vojakov počas ich presunov. 

Pentagón potvrdil, že ruská stíhačka nalietavala ponad americkú vojnovú loď USS Donald Cook v medzinárodných vodách Čierneho mora. Incident trval 90 minút. "Pokladáme to za neprofesionálne a provokačné," uviedol predstaviteľ Pentagónu pre nemeckú agentúra DPA.

Loď Donald Cook bola vyslaná do vôd Čierneho mora nedávno, keď začalo narastať napätie po pripojení ukrajinského regiónu Krym k Rusku.

Biely dom potvrdil víkendovú návštevu šéfa CIA v Kyjeve

Biely dom varoval dnes Rusko, že za svoje zasahovanie na Ukrajine bude čeliť ďalším "sankciám" a zároveň potvrdil, že riaditeľ Ústrednej spravodajskej služby (CIA) John Brennan bol cez víkend v Kyjeve.

"Väčšinou cesty riaditeľa CIA nekomentujeme, ale vzhľadom na výnimočné okolnosti v tomto prípade a nepravdivé tvrdenia, ktoré proti CIA vznieslo Rusko, môžeme potvrdiť, že riaditeľ v rámci svojej cesty do Európy navštívil Kyjev," uviedol podľa agentúry Reuters hovorca Bieleho domu Jay Carney.

Podľa správ, ktoré sa objavili v médiách, Moskva žiadala od Washingtonu vysvetlenie, čo robil Brennan na Ukrajine.

"Návštevy spravodajských dôstojníkov na vysokej úrovni sú štandardným prostriedkom upevňovania vzájomne prospešnej spolupráce, čo platí aj pre spravodajskú spoluprácu s Ruskom v období po skončení studenej vojny," povedal Carney.

"Aj americkí a ruskí spravodajskí dôstojníci sa v priebehu rokov stretávali. Naznačovať, že stretnutia amerických predstaviteľov s ich (zahraničnými) kolegami sa nesú v inom duchu, je absurdné," uviedol ďalej Carney a pochválil vládu v Kyjeve za zdržanlivosť pri zvládaní provokácií zo strany Ruska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu