Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rada Európy potvrdila nezákonnosť referenda na Kryme: Je proti ústave a demokracii

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTRASBURG - Experti Rady Európy (RE) na ústavné právo potvrdili, že referendum o odtrhnutí sa ukrajinského Krymu a jeho pripojení k Rusku bude protiústavné. Deň pred hlasovaním o tom informovala tlačová agentúra Interfax-Ukrajina, ktorá na svojom internetovom portáli cituje vyjadrenie riaditeľa komunikačného odboru RE Daniela Höltgena.

Členovia takzvanej Benátskej komisie sa podľa neho zhodli na odmietavom stanovisku, ktoré by mali definitívne schváliť 21. marca. Höltgen pritom parafrázoval slová rakúskeho ministra zahraničných vecí Sebastiana Kurza, že "navrhované referendum na Kryme nie je demokratické a nie je v súlade s ukrajinskou ústavou".

Preskúmanie zákonnosti referenda na Kryme poradným orgánom RE oznámil počas pondelňajšej návštevy Kyjeva jej generálny tajomník Thorbjorn Jagland. Benátska komisia by mala podľa Jaglanda pripraviť v danej veci "odborný posudok", celoeurópska organizácia je však pripravená Ukrajine pomôcť aj pri vyšetrovaní predošlého krviprelievania v Kyjeve, a to prostredníctvom dohľadu "medzinárodnej rady expertov". Očakáva sa, že na zasadnutí komisie v Benátkach naplánovanom na 21. a 22. marca sa zúčastní ukrajinský minister spravodlivosti Pavlo Petrenko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu