Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico: Po druhom kole otvoríme diskusiu o vyšších územných celkoch

(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico (Smer-SD) bude po druhom kole volieb iniciovať diskusiu politických strán o reforme systému vyšších územných celkov. V súvislosti s nízkou volebnou účasťou v prvom kole regionálnych volieb to povedal v relácii TV Markíza Na telo.

Smer bude podľa neho presadzovať model 3+1, teda východoslovenský, stredoslovenský a západoslovenský región plus Bratislava.
      
"Spochybňuje sa význam a vážnosť regionálnej samosprávy. Slovensko potrebuje silné regióny," oponoval predseda KDH Ján Figeľ. Na margo neúspechu kandidátov KDH na posty predsedov vyšších územných celkov Figeľ poznamenal, že je sklamaný. "Som sklamaný, že naši kandidáti nepostúpili do druhého kola," povedal s tým, že ambíciou KDH bolo narušiť hegemóniu Smeru-SD. Na druhej strane, KDH podľa neho uspelo v boji o kreslá regionálnych poslancov. "Pred týždňom sme mali 48 regionálnych poslancov, teraz ich budeme mať 58," povedal.
      
Podobne hodnotí regionálne voľby aj šéf Mostu-Híd Béla Bugár. "Pred štyrmi rokmi sme mali dvoch poslancov, teraz máme sedemnástich," povedal. V trnavskom kraji, kde sa do druhého kola presadil kandidát SMK József Berényi, Most-Híd podporí lídra konkurenčnej strany.
      
Na margo výsledkov bratislavskom kraji Bugár poznamenal, že keby nekandidoval Daniel Krajcer (NOVA-DOHODA), mohol kandidát pravice Pavol Frešo vyhrať už v prvom kole. V banskobystrickom kraji Most-Híd podporí kandidáta ľavice Vladimíra Maňku, keďže s ním do druhého kola postúpil radikál Marián Kotleba.
      
"Problém spôsobila pravica tým, akého kandidáta vybrala," reagoval na postup Kotlebu do druhého kola volieb Fico. Ľudovíta Kaníka, ktorý v tomto kraji reprezentoval pravicu, by podľa neho porazilo aj "vrece zemiakov".
      
Na margo súboja v Bratislave dodal, že stratégiu preberú v najbližších dňoch. Súčasného predsedu BSK Freša, ktorý prvé kolo presvedčivo vyhral, však podľa neho čakajú ešte ťažké chvíle. "Očakávam, že Frešo bude musieť v najbližších týždňoch odpovedať na ťažké otázky," naznačil Fico.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu