Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Divadlo, aké len tak neuvidíte: Pohľad na nočnú oblohu naháňa zimomriavky! Slovákov prekvapil nádherný úkaz

Nad Slovensko sme mohli tento víkend pozorovať polárnu žiaru. Zobraziť galériu (2)
Nad Slovensko sme mohli tento víkend pozorovať polárnu žiaru. (Zdroj: Tip čitateľa )

BRATISLAVA – Polárna žiara, akú len tak nevidíte, najmä nie v našich zemepisných šírkach. Ružovo ožiarená obloha prekvapila Slovákov už v noci zo soboty na nedeľu, prírodné divadlo však pokračuje aj dnes.

archívne video

Polárna žiara

Polárna žiara je niečo, za čím sú mnohí ľudia ochotní cestovať stovky kilometrov do severných oblastí, kde sa vyskytuje pomerne pravidelne. V sobotu večer sa však vytvorili priaznivé podmienky na jej pozorovanie aj u nás. Polárnu žiaru videli a fotili ľudia z mnohých kútov Slovenska.

Nad Slovensko sme mohli tento víkend pozorovať polárnu žiaru.
Zobraziť galériu (2)
Nad Slovensko sme mohli tento víkend pozorovať polárnu žiaru.  (Zdroj: Tip čitateľa )

„Na to, aby sme mohli pozorovať toto prekrásne nebeské divadlo, tak musí na Slnku dôjsť ku geomagnetickej búrke a k výronu koronálnej hmoty, označený aj ako slnečný vietor,“ vysvetlil portál imeteo.sk. „Slnečný vietor, ktorý je prúdom nabitých častíc vyvierajúcich zo Slnka, cestuje cez vesmír a keď narazí na magnetosféru, čo je ochranný magnetický bublinový štít okolo našej planéty, je väčšinou odrazený. Avšak, niektoré z týchto častíc sú zachytené magnetickým poľom a smerované k polárnym oblastiam. Pri vstupe do vysokých vrstiev atmosféry interagujú s plynmi, ako je kyslík a dusík. Energia z týchto interakcií je uvoľnená vo forme svetla, ktoré vidíme ako tanec farebných svetiel na nočnej oblohe,“ objasnili.

Nad Slovenskom to aktuálne hralo odtienmi ružovej. „Farby polárnej žiary závisia od typu plynov v atmosfére a výšky, na ktorej k interakcii dochádza. Kyslík vo vyšších vrstvách atmosféry (nad 150 km) vyvoláva zelenú alebo červenohnedú farbu, zatiaľ čo dusík vyvoláva modré alebo fialové odtiene. V nižších vrstvách (do 150 km) môže kyslík vyvolávať červenú farbu,“ doplnil portál.

Viac o téme: Polárna žiara
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu