Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Už čoskoro nás čaká nádherné nebeské divadlo: Opäť nás potešia Perzeidy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Augustové noci sa každoročne spájajú s pozorovaním meteorického roja Perzeidy. Jeho maximum tento rok nastane v stredu 12. augusta, najvhodnejšie bude teda úkaz sledovať v noci z 11. augusta na 12. augusta.

„Počas tejto noci uvidíme na Mesiacom osvetlenej oblohe mimo mesta najmä medzi polnocou a 4.00 h ráno priemerne 50 meteorov za hodinu. Okrem toho obloha ponúkne pohľad na štyri najjasnejšie planéty Slnečnej sústavy,“ informoval fotograf a astronóm Petr Horálek.

Prvé meteory z Perzeíd spravidla možno pozorovať už 17. júla, posledné 24. augusta. Najviac ich však padá okolo maxima, potom ich aktivita prudko klesá. Na pozorovanie Perzeíd je podľa Horálka najvhodnejšie miesto ďaleko od miest a ich svetelného smogu, s výhľadom na všetky strany.

„Na sledovanie úkazu netreba žiadny ďalekohľad – meteory vylietajú náhodne po celej oblohe a sú dosť výrazné na zbadanie voľným okom. Pri menšom umelom jase nočnej oblohy vyniknú aj tie menej jasné meteory,“ priblížil Horálek. Pozorovať úkaz je najvhodnejšie poležiačky, napríklad v spacom vaku alebo na ležadle.

Už čoskoro nás čaká
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

„Perzeidy sa radia medzi najvýdatnejšie meteorické roje a majú väčšinou výborné pozorovacie podmienky,“ uviedol riaditeľ občianskeho združenia Astronómia pre všetkých Tomáš Slovinský. Je to práve preto, že v lete je nočný pobyt vonku príjemnejší a navyše ich možno vidieť aj v nepriaznivom počasí. Pozorovacie podmienky sa však môžu každý rok výrazne líšiť. Tento rok bude v čase maxima Mesiac vo fáze poslednej štvrti a bude osvetlený takmer z polovice. Jeho žiara preto zapríčiní, že veľmi slabé meteory nebude vidieť.

Perzeidy sa niekedy nazývajú aj slzami svätého Vavrinca, keďže ich bolo vidieť na oblohe aj v noci roku 258, keď popravili svätého Vavrinca za rozdanie cirkevného majetku chudobným ľuďom. Názov meteorického roja je odvodený od názvu súhvezdia Perzeus, z ktorého meteory vplyvom perspektívy zdanlivo vylietajú.

Viac o téme: HviezdySlovenskoNočná oblohaPerzeidyNebeské divadlo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu