Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Investícia v hladovej doline: Pri Krupine vzniká nová mliečna farma

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BZOVÍK - Na Roľníckom družstve Bzovík vznikne nová mliečna farma. Holding Slovenské farmárske, družstvo (SFD) investuje do nového projektu v okrese Krupina viac ako šesť miliónov eur. Surové kravské mlieko má primárne smerovať na domáci trh. Informoval o tom holding SFD.

Ako ďalej uvádza SFD, jeho investícia má dve etapy. Projekt prvej etapy v hodnote 3,5 milióna eur začal v máji 2015 a ukončený bude v januári 2018 s kapacitou sedemsto dojníc. Ďalších sedemsto dojníc pribudne v druhej etape, na ktorú je naplánovaný rozpočet 2,5 milióna eur. Po dokončení oboch častí projektu by mliečna farma v Bzovíku mala patriť medzi najväčšie v strednej Európy.

Podľa analýzy SFD sa podobné investície, ale väčšinou s nižšou kapacitou dojných kráv, uskutočnili počas uplynulých rokov najmä v Nemecku, ale i vo Francúzsku, v Maďarsku, v Poľsku, v Českej republike či v Estónsku. Mliečne farmy v strednej Európe iba ojedinele disponujú s kapacitou dojníc vyššou ako tisíc.

„Dopady mliečnej krízy počas uplynulých rokov pocítila aj členská spoločnosť nášho holdingu Roľnícke družstvo Bzovík. Po dôkladných analýzach sme sa ale rozhodli pre úplne iné riešenie situácie, a to zefektívnenie výroby a vybudovanie modernej mliečnej farmy s koncentrovaným chovom hovädzieho dobytka. Vzhľadom na súčasnú situáciu na trhu považujeme naše rozhodnutie za jedinečné a správne,“ povedal Daniel J. Kratky z SFD.

Investícia prichádza do regiónu v čase, keď ceny masla na Slovensku výrazne rastú. Podľa údajov Štatistického úradu SR za júl tohto roka si Slováci kupujú 125 gramov masla v priemere za viac ako jedno euro, teda o 28 % drahšie ako pred rokom. Podľa Kratkeho prebytok mlieka a jeho rekordne nízke výkupné ceny prinútili v predchádzajúcich rokoch mnohých významných producentov k zrušeniu chovu dojných kráv. Menej dojníc v súčasnosti znamená menej vyprodukovaného mlieka na trhu. A to je podľa neho jeden z faktorov, ktorý sa spolu s geopolitickou situáciou vo svete prejavuje na vyšších cenách, uzavrel.

Viac o téme: Bzovík KrupinaMliečna farma
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu