Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Inovatívne technológie i u nás: Kvalitné medicínske terapie sú dostupné aj na Slovensku

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Thinkstock.com)

BRATISLAVA - Inovatívne medicínske technológie dokážu skvalitniť diagnostiku, umožňujú lekárom operovať presnejšie, menej bolestivo a šetrnejšie k pacientovi, čím sa skracuje pobyt v nemocnici aj rekonvalescencie. V súčasnosti je k dispozícii vyše 500.000 medicínskych technológií. Ich prínos zviditeľňuje aktuálny MedTech Week - Európsky týždeň medicínskych technológií.

"Väčšina najnovších medicínskych technológií a terapií je dostupná aj na Slovensku, zatiaľ. Technologický vývoj ide míľovými krokmi, ale pokiaľ budú ekonomické podmienky nášho zdravotníctva nastavené ako doteraz, tak nové technológie sa mu budú vyhýbať," uviedla výkonná riaditeľka Slovenskej asociácie dodávateľov zdravotníckych pomôcok SK-MED Patrícia Kubicová.

Za jednu z najprevratnejších zmien v oblasti zdravotnej starostlivosti v poslednom období považujú odborníci mechanickú trombektómiu pri liečbe mozgovej cievnej príhody. Do upchatej cievy sa zavedie cez trieslo pacienta miniatúrny aparát, pomocou ktorého sa zrazenina z tela vyberie. Medzi ďalšie prínosné technologické novinky patria tiež napríklad pomôcky pre pacientov s ochoreniami srdca, či špeciálny zdravotnícky materiál na hojenie rán.

Európsky priemysel lekárskych technológií zamestnáva vyše 650.000 ľudí. V roku 2015 bolo u Európskeho patentového úradu v oblasti lekárskych technológií zaregistrovaných viac ako 12.400 prihlášok patentov, čo je viac ako v iných odvetviach v Európe. Štyridsať percent prihlášok bolo podaných z európskych krajín.

Na špecifickú povahu medicínskych technológií reagujú nové regulačné naradenia Európskeho parlamentu v oblasti zdravotníckych pomôcok a diagnostických zdravotníckych pomôcok in vitro, ktoré majú zabezpečiť lepšiu ochranu verejného zdravia a bezpečnosti pacientov. "Veríme, že po zavedení prísnejšej regulácie trhu aj do slovenskej legislatívy, sa oslabí súčasné dominantné postavenie ceny ako najdôležitejšieho kritéria hodnotenia medicínskych technológií a v neposlednom rade zabráni, aby na trh EÚ vstupovali napodobneniny z krajín mimo EÚ," zhrnula Kubicová.

Viac o téme: Medicína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu