Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vedci potvrdili: Srdiečko plodu sa ozýva skôr, ako si doteraz každý myslel

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

OXFORD - Až doteraz sa vedci domnievali, že prvýkrát začne ľudské srdce biť až okolo 21. dňa tehotenstva. Teraz tím financovaný British Heart Foundation (BHF) na univerzite v Oxforde zistil, že je to ešte skôr. Prvý tep dieťatka nastane už v 16. deň po počatí. Zistili to nové štúdie a vyvrátili tak doterajšiu teóriu.

BHF Profesor Paul Riley, ktorý viedol výskum na univerzite v Oxforde vysvetlil presne to, čo jeho tím chce výskumom docieliť. "Snažíme sa lepšie pochopiť, ako sa srdce vyvíja, a nakoniec aj to, čo spôsobuje srdcové ochorenia, ktoré sa vyvíjajú v maternici ešte pred narodením."

Vývoj ľudského plodu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Zistenia o presnom čase, kedy srdce začne prvýkrát biť a ako vznikajú srdcové problémy už počas vývoja, môžu zabezpečiť ďalší krôčik k schopnosti zabrániť budúcim srdcovým ochoreniam. Potvrdil to Riley. "Tiež dúfame, že tento nový výskum nám pomôže naučiť nové bunky srdcového svalu takej aktivite, aby mohli slúžiť pri nahrádzaní poškodených buniek srdca po infarkte," vysvetlil Riley.

Vedci potvrdili: Srdiečko plodu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: spuntik)

Vedci pri týchto štúdiách porovnávali tlkot srdca myšacích embryí a ľudského plodu. Podľa prvotných informácií sa vychádzalo z toho, že ľudské srdce sa prvýkrát ozve asi v 21. deň od počatia. Terajšie výskumy toto tvrdenie vyvrátili. Vo vedeckom časopise eLife výskumníci uverejnili, že sval začne pracovať, akonáhle sa dostane do polmesiaca. U myší sa hovorí o 7,5 dni po počatí, u človeka to zodpovedá 16. dňu tehotenstva.

Viac o téme: SrdceDieťaVýskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu