Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrovský úspech našich vedcov: Významný krok v boji proti najrozširenejšej chorobe na svete

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

BRATISLAVA - Slovenskí vedci prišli na spôsob, ktorý zjednoduší a zrýchli výrobu látky na prípravu liekov proti chrípke. Oznámila to dnes Univerzita Komenského (UK) v Bratislave. Na výsledok výskumu chemikov z Prírodovedeckej fakulty tejto univerzity bola podaná žiadosť o patentovú ochranu.

Vedci vypracovali postup prípravy látky oseltamivir, ktorá je aktívnou zložkou lieku Tamiflu, ktoré spomaľuje šírenie chrípkového vírusu v tele človeka. 

Obrovský úspech našich vedcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

"V literatúre už boli známe postupy využívajúce asymetrickú katalýzu na syntézu oseltamiviru. Tieto postupy ale používajú východiskovú surovinu, ktorá je nestabilná a treba ju pripravovať náročnými chemickými syntézami alebo použitím veľmi toxických chemikálií. Hlavnou výhodou postupu vedcov UK je použitie inej, ľahšie dostupnej a stabilnejšej vstupnej suroviny," uviedla univerzita, podľa ktorej je možné týmto spôsobom získať oseltamivir v štyroch krokoch vo vysokej čistote. Nový postup by v budúcnosti vraj mohli využiť farmaceutické firmy pri výrobe generickej formy oseltamiviru. 

Na Slovensku útočí chrípková epidémia: Zatvorené školy a škôlky, počet pacientov stále stúpa

V súčasnosti sa oseltamivir vyrába syntézou z prírodnej zlúčeniny, takzvanej kyseliny šikimovej. Táto látka sa vraj nachádza len v malom množstve v niektorých rastlinách v Číne a vo Vietname. Zdĺhavý a náročný syntetický spôsob a zlá dostupnosť východiskovej suroviny podľa univerzity komplikujú výrobu dôležitého liečiva. 

Obrovský úspech našich vedcov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: 123rf.com)

Chrípka patrí k najbežnejším ochoreniam. Vo svete jej podľahne 250 000 až 500 000 ľudí ročne. Ide o infekčné ochorenie spôsobené RNA vírusom. Medzi hlavné symptómy patrí bolesť hrdla a hlavy, nádcha, kašeľ, únava či zvýšená telesná teplota. 

Viac o téme: ChrípkaUniverzita komenskéhoPatent
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu