Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Neznáme mesto v Taliansku sa stalo senzáciou: Má v ňom byť ukrytý staroveký poklad za miliardu!

Mesto Cosenza Zobraziť galériu (2)
Mesto Cosenza (Zdroj: Google Street View)

COSENZA - Malé mestečko v Taliansku sa zrejme stane ďalším cieľom hľadačov pokladov. Jeho starosta totiž oznámil, že sa chystá vykopať 25 ton vzácnych artefaktov, ktorých hodnota sa odhaduje na astronomickú jednu miliardu eur.

Lovci pokladov, majte sa na pozore. Vašou ďalšou destináciou sa totiž stane mesto Cosenza v talianskom historickom regióne Kalábria. Starosta Cosena Mario Occhiuto sebavedome vyhlásil, že nedávno objavený nacistický vlak plný zlata je oproti tomu, čo sa ukrýva pod jeho mestom, len slabý odvar. 

A o čo presne ide? O poklad vizigótskeho kráľa Alaricha I., ktorý má tvoriť zlato, striebro, drahé kamene, ale aj relikvie zo Svätej zeme, ktoré ukradli Románi počas ich dobytia Jeruzalemu, v celkovej hodnote viac ako miliarda eur.

Nacistický poklad v Poľsku je oveľa väčší, ako sa čakalo: Vykopanie vlaku má však háčik

Vládca Vizigótov Alarich v Cosenze zomrel. Po jeho smrti otroci odklonili rieku Busento, aby mohli pre panovníka vykopať hrobku. Do nej potom uložili nielen Alaricha, ale aj jeho koňa a poklady, ktoré nazhromaždil v bojoch počas svojho života. Hneď, ako hrobku dokončili, rieka sa vrátila na svoje miesto a hrobku zakryla.

Neznáme mesto v Taliansku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Google Street View)

Aby sa kráľovi vojaci uistili, že otroci nikomu neprezradia miesto posledného odpočinku, všetkých ich zabili. Odvtedy do mesta, v ktorom žije 70 tisíc obyvateľov, prúdili mnohí lovci pokladov. Okrem iných sa do Cosenza vybrala skupina nacistických zlatokopov, ktorých tam poslal jeden z najmocnejších mužov Tretej ríše, Heinrich Himmler. Ten bol totiž posadnutý mýtami a legendami starovekých Hunov. 

Starosta Occhiuto sa tento týždeň vybral do Ríma, aby talianskemu parlamentu predstavil projekt na nájdenie pokladu pomocou elektromagnetického a radarového zariadenia. Poslúžiť na tento účel by mu mali aj zábery zo satelitov a dronov. "Teraz už môžeme konečne porovnať historické dáta s geografickými údajmi, ktoré máme k dispozícii," povedal geológ Amerigo Rota, člen jedného z tímov, ktoré starosta poveril objavením pokladu. Parlament dal pátraniu, ktoré bude prebiehať počas nasledujúcich šiestich mesiacov, zelenú. 

Viac o téme: PokladTalianskoCosenza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu