Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V Česku objavili nevídaný poklad starý viac ako tisíc rokov, nálezca dostane milióny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARDUBICE - V Pardubickom kraji sa vlani na jeseň našiel unikátny súbor stoviek českých denárových mincí z prelomu 10. a 11. storočia. Obsahuje aj doteraz neznáme mince. Nálezca zrejme dostane milióny korún. Novinárom dnes strieborný poklad predstavili zástupcovia pardubického Východočeského múzea a kraja. Múzeum mince získalo do svojich zbierok.

Nález nemá podľa numizmatika Petra Vorla svojím rozsahom i zachovaním na území strednej Európy obdobu. Obsahuje viac ako 400 kusov celých mincí a vyše 300 zlomkov. Zrejme sa nachádzal v keramickej nádobe, časť jej úlomkov našli archeológovia na mieste. "Je to striebro veľmi vysokej kvality, používalo sa predovšetkým pre export na medzinárodné trhy. Mince ešte vtedy neboli bežným platidlom," povedal Vorel.

Mince vtedy mali právo raziť přemyslovské kniežatá, sieť ich mincovní nie je plne známa. Bádateľov teraz čakajú mesiace práce, aby mince podrobne preskúmali, niektoré sú neznámeho typu. Aj keď odborníci nemajú z tej doby údaje o cenách, je jasné, že išlo o majetok veľkej hodnoty a v nepokojnej dobe prelomu vlády Boleslava II. a Boleslava III. ho niekto ukryl v krajine. "Môže to byť otázka vojenského nebezpečenstva zo strany Boleslava chrabrého, ktorý určitú dobu na začiatku 11. storočia v Čechách vládol. Možno niečo nové nám prinesie analytický rozbor materiálu," povedal Vorel.

Mince by múzeum mohlo predstaviť verejnosti už zhruba na jeseň. Podľa zákona patrí poklad Pardubickému kraji, ktorý je zriaďovateľom múzea. Jeho hodnotu je veľmi ťažké vyčísliť. Jeho nálezca má nárok na odmenu, ktorej výšku možno očakávať až do jednotiek miliónov korún, uviedol hajtman Martin Netolický.

O mieste nálezu aj spôsobe odhalenie odborníci hovoriť nechcú. Zvýšilo by sa tým riziko, že oblasť budú chcieť prehľadať napríklad hľadači pokladov s detektormi. Archeológovia lokalitu chcú ešte podrobnejšie preskúmať. Bližšie podrobnosti oznámia približne v polovici tohto roka.

Viac o téme: Poklad
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu