Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Šľachtic u seba ubytoval dve sýrske rodiny utečencov: Keď som sa dozvedel, ako žijú, prišlo mi zle

Španielsky vojvoda Cayetano Martínez
Španielsky vojvoda Cayetano Martínez (Zdroj: profimedia.sk)

MADRID - Najmladší syn známej španielskej šľachtičnej, vlani zosnulej vojvodkyne z Alby, sa zapojil do debaty o riešení súčasnej migračnej krízy a prezradil médiám, že na jeho rodinnom panstve neďaleko Sevilly žijú už osemnásť mesiacov dve sýrske rodiny. Informoval o tom britský denník The Daily Telegraph.

Cayetano Martínez de Irujo y Fitz-James Stuart sa podľa svojich slov rozhodol konať po tom, čo si prečítal o osude Sýrčana, urológa, ktorý hovorí piatimi jazykmi, a ktorý žil spolu so svojou rodinou v Španielsku na ulici. "Videl som ten titulok Radšej by sme sa vrátili späť, kde by sme zomreli medzi bombami, než zostať žiť na ulici. Prečítal som si ten článok a povedal som si, že musím niečo urobiť," povedal vojvoda v rozhovore so španielskou televíznou stanicou Cuatro.

Sýrskeho urológa reakcia na článok šokovala. "Ozvali sa nám s tým, že existuje niekto veľmi dôležitý, kto by sa s nami chcel stretnúť," povedal Sýrčan. Následne sa dve sýrske rodiny nasťahovali do vojvodovho panstva neďaleko Sevilly na juhu krajiny.

"Robím určité veci, ale nehovorím o nich. Teraz je to pre mňa ale veľmi citlivé a cítim sa tak naštvaný a bezmocný v súvislosti s tým, čo sa deje, takže som sa rozhodol prehovoriť," nechal sa počuť španielsky vojvoda. Krajiny Európskej únie teraz rieši, ako sa vysporiadať s obrovským prílevom utečencov najmä zo Sýrie, ktorí prichádzajú každý deň po tisícoch. Európska komisia by mala v stredu predstaviť nový plán, ktorý počíta s mimoriadnym prerozdelením celkov 120 000 utečencov z Talianska, Grécka aj Maďarska, ktoré by doplnilo už na jar navrhnuté prevzatie až 40 000 osôb z Talianska a Grécka.

Viac o téme: UtečenciMigrantiVojvodaŠpanielskoCayetano Martínez de Irujo y Fitz-James Stuart
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu