Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Zažívanie už v lekárni riešiť nemusíte: Oblizovanie psom prospieva ľudskému telu!

(Zdroj: boredpanda.com, int)

TUCSON – Vedci z Arizonskej univerzity svojím najnovším výskumom podporili milovníkov psov. Zistili totiž, že ak sa človek nechá svojím štvornohým miláčikom oblízať, vôbec mu to neuškodí, práve naopak! Baktérie žijúce v psom zažívacom systéme totiž ľudskému telu prospievajú, fungujú rovnako ako v lekárňach zakúpené probiotiká.

Na fakulte medicíny sa zblízka pozreli na skutočný dopad prejavov psej lásky na človeka. Pre niektorých prekvapivo odhalili, že baktérie od chlpáčov nemôžu človeku ublížiť. Okrem samotnej prítomnosti psa, ktorá má dokázateľne pozitívny vplyv na ľudí, tak prišli aj s tvrdením, že „pusinkovanie“ s najpopulárnejším domácim miláčikom pomáha.

„So psami po svojom boku sa ľudstvo vyvíjalo tisícky rokov. Nikto však doteraz nedokázal vysvetliť, prečo sa pri nich cítime tak dobre. Je to tým, akí sú prítulní alebo ten vzťah stojí aj na niečom, čo na prvý pohľad nevidno?“ ozrejmila dôvody výskumu jedna z jeho autoriek, Kim Kellyová.

Niektorým zarytým odporcom psov alebo aspoň ich ružového jazyka tieto výsledky určite nebudú po chuti. Avšak v súvislosti s ďalším výskumom, ktorý dokázal, že prítomnosť psov pri malých deťoch posilňuje ich imunitu, najmä odolnosť proti alergiám a astme, nemôže už nikto tvrdiť, že psy ľuďom svojou láskou akokoľvek škodia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu