Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

VIDEO Pád lietadla na Taiwane zázračne prežil chlapec (2): Šťastná náhoda tesne pred odletom!

Tragický pád lietadla Zobraziť galériu (2)
Tragický pád lietadla (Zdroj: topky)

TCHAJ-PEJ - Pri taiwanskej metropole Tchaj-pej pokračuje dnes pátranie po 12 ľuďoch, ktorí sú nezvestní po stredajšom zrútení lietadla spoločnosti TransAsia Airways. Predpokladá sa, že väčšinu z nich vzala voda rieky, do ktorej lietadlo spadlo.

Najmenej 31 osôb zahynulo a 15 ďalších nešťastie prežilo. Medzi zachránenými je aj taiwanská rodina s dvojročným synom. Pilot stroja je oceňovaný za to, ako dokázal po štarte s pravdepodobne pokazeným lietadlom manévrovať medzi výškovými budovami mesta a naviesť ho k rieke Ťi-lung, napísala agentúra AFP.

Vnútroštátny let taiwanskej leteckej spoločnosti TransAsia Airways sa včera štyri minúty po štarte z letiska v Tchaj-peji naklonil počas letu medzi mrakodrapmi na bok, narazil spodnou časťou do vyvýšenej cestnej estakády a zrútil sa hore podvozkom do plytkej rieky."Nenašli sme preživších a ani telá žiadneho z 12 nezvestných, ale nevzdávame sa. Budeme v hľadaní pokračovať," vyhlásil predstaviteľ tchajpejského hasičského zboru Jie Čung-sing.

Neuveriteľné šťastie mal dvojročný chlapec, ktorý prežil tragický pád lietadla. Spolu s rodičmi sedeli tesne vedľa miesta zlomu v trupe. Podľa niektorých správ si tesne pred letom vymenili s inými pasažiermi miesto a presadli si naľavo. Otec Lin Ming-wej pri dopade neutrpel žiadne zranenie a pomohol von i svojej žene. Dvojročného syna zbadali neskôr vo vode. Podarilo sa ho resuscitovať a spolu so ženou boli prevezení do nemocnice.

Záchrana chlapca z lietadla

Muž z uvedenej rodiny požiadal o povolenie, aby si mohli presadnúť na pravú stranu, pretože ich na ľavej strane obťažoval silný hluk prichádzajúci od krídla, napísali dnes taiwanské noviny United Daily. Dodali, že rodičia po páde stroja našli svojho syna v rieke s bledou tvárou a modrajúcimi ústami. Chlapca sa podarilo oživiť a spoločne s matkou ho previezli do nemocnice; muž vyviazol bez zranenia.

Vyše polovica z 53 cestujúcich letu GE235 - spolu 31 - boli občania Číny, ktorá plánuje na ostrov vyslať vyšetrovací tím. Zvyšok pasažierov tvorili obyvatelia Taiwanu. Miestne úrady zatiaľ nepoznajú príčinu nehody, keďže počasie bolo priaznivé, lietadlo bolo takmer nové a len nedávno absolvovalo bezpečnostné testy. Podľa taiwanských médií lietadlu po štarte zlyhal jeden z dvoch motorov a nebolo schopné nabrať dostatočnú výšku.

Piloti krátko pred haváriou vyslali trikrát za sebou núdzový signál, ale nie je jasné prečo. Podľa nepotvrdených správ miestnych médií piloti zrejme úmyselne nasmerovali lietadlo do rieky, aby nedopadlo do oblasti s výškovými obytnými budovami.

Na internete sa objavilo niekoľko dramatických videozáznamov pádu lietadla, ktoré nafilmovali ľudia z áut na taiwanskej diaľnici. Na jednom z nich vidno lietadlo, ako krídlom zasiahlo cestu, z ktorej doslova zmietlo taxík, kým spadlo do rieky. Vodič a cestujúci z taxíku utrpeli zranenia a previezli ich do nemocnice. 

Záchranári z rieky vylovili takzvané čierne skrinky s nahrávkou letových dát a rozhovorov z kokpitu, žiadne informácie z nich ale zatiaľ nie sú k dispozícii. Taiwanský úrad leteckej dopravy nariadil spoločnosti TransAsia a ďalšiemu miestnemu prepravcovi podrobiť kontrole motorov a palivového systému všetky zostávajúce stroje ATR.  Rovnaký typ lietadla - ATR 72, vyrábaný francúzsko-nemeckým konzorciom - havaroval neďaleko Taiwanu vlani v júli; vtedy zahynulo 48 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu