Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ako sa zo slobodnej matky stala milionárka: Dva rozvody, dve hypotéky a dobré koláče!

Elfie to v pekárenskom priemysle dotiahla poriadne ďaleko Zobraziť galériu (5)
Elfie to v pekárenskom priemysle dotiahla poriadne ďaleko (Zdroj: yahoo.com, cupcakestakethecake.blogspot.com)

LOS ANGELES - Elfie Weissová sa pred časom rozviedla a ostala bez práce. Po dlhom zvažovaní sa rozhodla zariskovať a rozbehnúť neistý biznis s koláčmi, hoci tým ohrozila svoju finančnú i rodinnú stabilitu. O desať rokov a dve hypotéky neskôr sa jej firma vypracovala až na dodávateľa pre Grammy a ročne zarobí krásne peniaze.

Už ak ošesťročná Elfie vo Francúzsku moderovala detskú televíznu reláciu. V roku 1989 sa presťahovala do Hollywoodu, aby tu prerazila ako herečka. Jej kariéra však stagnovala, lepšie povedané, úplne upadla. A rovnako to bolo aj s jej štrnásťročným manželstvom.

Ťažké začiatky

Keď sa v roku 2006 Weissová rozviedla, prežívala ťažké časy. Nepoddala sa však a zobrala si hypotéku vo výške 150 tisíc dolárov (120 tisíc eur), za ktorú kúpila starú pekáreň na Centinela Avenue v Los Angeles. Založila spoločnosť Hotcakes Bakes, ktorá sa zaoberala pečením koláčikov a muffinov. Slobodná matka nebola ani vyučenou pekárkou ani biznismenkou, ale vedela, že nemá inú možnosť než splácať úver a zabepečiť svojmu synovi dobrý život. Nedávala si žiadnu výplatu, žila z kreditiek a každý deň po dobu štyroch rokov sa stravovala u svojich známych.

Elfie začínala už o piatej hodine ráno. Do ôsmej nechala syna spať v aute, potom ho odviezla do školy a opäť pokračovala v práci až do večera. Navyše, krátko po otvorení prevádzky mesto z dôvodu rekonštrukcie uzavrelo celú ulicu, na ktorom stála, takže zákazníkov bolo ako šafránu.

Ako sa zo slobodnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: yahoo.com, cupcakestakethecake.blogspot.com)

Pomohol jej Hollywood

Weissovej pekáreň však časom získala jednu obrovskú výhodu - na ulici sa postavilo viacero hollywoodskych štúdií, a tak začala robiť objednávky pre také hviezdy ako Arnold Schwarzenegger, Ron Howard či Quincy Jones. Pred piatimi rokmi vyhrala súťaž televízie Food Network Cupcake Wars, čím sa ešte viac dostala do povedomia verejnosti a zaznamenala masívny prílev zákazníkov.

Ako sa zo slobodnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: yahoo.com, cupcakestakethecake.blogspot.com)

Posledné roky dokonca zabezpečuje catering pre také hviezdne podujatia ako odovzdávanie hudobných cien Grammy či televízne ceny Emmy. Vlani Hotbakes Cakes zarobili svojej majiteľke 1,4 milióna dolárov (1,1 milióna eur), čo je naozaj obdivuhodný výsledok pre niekoho, kto začínal prakticky od nuly. V súčasnosti má firma už päť pobočiek.

Ako sa zo slobodnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: yahoo.com, cupcakestakethecake.blogspot.com)

"V roku 2005 som bola slobodná matka, ktorá sa musela postarať o svojho vtedy štvorročného syna. Môj otec bol vo Francúzsku vychýreným pekárom a tomuto remeslu som sa čo-to priučila aj ja. Keď som sa rozviedla, mama mi poradila, aby som sa dala na potravinársky biznis. Preto, lebo ľudia budú vždy musieť jesť. Bola to rada nad zlato," povedala Elfie pre mesačník Inc. magazine.

Ako sa zo slobodnej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: yahoo.com, cupcakestakethecake.blogspot.com)

Na ľútosť nie je priestor

V obchode sa jej darilo, no v súkromí až tak nie. V júni sa druhýkrát rozviedla. Napriek tomu Weissová nič neľutuje a tvrdí, že všetko je tak, ako má byť. Najala si známeho francúzskeho pekára Karima Beddyho, aby jej pomohol expandovať na celom území USA. Zobrala si druhý úver a okrem koláčov začala piecť aj chlieb a sendviče. "Najvtipnejšie na tom je, že nie so pekár. Viem upiecť pár vecí, ale nie som žiadny odborník. Ako malé dieťa som si predstavovala, že sedím na otáčacej stoličke vo veľkej kancelárii na Manhattane. Ale osud to zariadil úplne inak. Ak chcete byť úspešní, musíte riskovať. A taktiež musíte byť odolní a vždy rozmýšľať pozitívne," dodáva úspešná podnikateľka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu