Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Slováci premenili sci-fi na realitu: Predstavili revolučný stroj, ktorý zmení dopravu!

Aeromobil 3.0 Zobraziť galériu (4)
Aeromobil 3.0 (Zdroj: Twitter)

BRATISLAVA - Sci-fi sa premenila na realitu! Slovákom sa podaril nevídaný kúsok. Predstavili nový aeromobil - auto v kombinácii s lietadlom. Vývojári celých 25 rokov zdokonaľovali a upravovali svoj model´, až nakoniec uzrel svetlo sveta. Vedúci predstavitelia projektu Štefan Klein a Juraj Vaculík sa tak môžu zapísať do dejín.

Dvanásťčlenný tím, na čele so slovenskými zakladateľmi Štefanom Kleinom a Jurajom Vaculíkom, v stredu na viedenskom festivale Pioneers predstavil lietajúce auto AeroMobil 3.0. Po desaťmesačnom vývoji tohto najnovšieho modelu mohol Štefan spokojne poznamenať, že sa mení spôsob dopravy v budúcnosti.

VIDEO Slováci premenili sci-fi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: aeromobil.com, Facebook)

Záverečný model sa ešte musí otestovať a dokončiť finálne úpravy. V stroji sú zabudované najmodernejšie technológie. Pre prípad núdze je tam aj padák. Aeromobil 3.0 môže dosiahnuť vo vzduchu rýchlosť až 200 kilometrov za hodinu pričom doletí až do vzdialenosti 875 kilometrov.

Stroj vzlietne z 200 metrovej dráhy a na pristátie mu postačí len 50 metrov. Váži 450 kilogramov, rozpätie krídel má niečo vyše 8 metrov. Zaujímavosťou je, že môže tankovať palivo aj na bežnej pumpe.

Takto vyzerá kokpit
Zobraziť galériu (4)
Takto vyzerá kokpit  (Zdroj: aeromobil.com, Facebook)

Kedy sa dočkáme Aeromobilu v obchodoch? Firma by už mala vlastniť potrebné povolenie, aby ho mohla predávať. No presný dátum ešte nepadol.

VIDEO Slováci premenili sci-fi
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: aeromobil.com, Facebook)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu