Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čím zaujali úspešní Slováci svet? Zviazaná žena v kufri a muž s kladivom!

Pätica Bardejovčanov môže byť čoskoro slávna nielen vo svete filmu. Zobraziť galériu (6)
Pätica Bardejovčanov môže byť čoskoro slávna nielen vo svete filmu. (Zdroj: Tip čitateľa)

BARDEJOV - Na to, aby ste sa dostali do povedomia vašich hrdinov a idolov stačí málo – odvaha a nadšenie. Dokazuje to aj pätica mladých Bardejovčanov, ktorým sa podarilo prebojovať sa na prestížny Viewster Online Film Festival, ktorý zastrešuje spoločnosť prevádzkujúca film-on-demand službu, čiže európsku obdobu Netflixu.

Úžasný je už len fakt, že film vytvorili iba piati ľudia – o scenár a réžiu sa staral Marek Gabriš, ktorý si vo filme aj zahral; produkciu, strih, hudbu a kameru zvládol Michal Švec; make-up zastrešovala Vladimíra Švecová a v unikátnom príbehu si zahrali Dominik Češek, ako aj Klára Mančáková, inak aktívna speváčka a členka skupiny Liquid Error.

Pätica Bardejovčanov môže byť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

„Na filme robilo iba päť ľudí, čo je trochu anomália, keďže štandard je trochu viac – osvetľovači, zvukári, kostymér, dizajnér scén. To je všetko, čo sme nemali. Za to sme mali chatárov a záhradkárov – natáčali sme v chatovej oblasti, kvôli ktorým sme museli skrývať a končiť scény skôr, aby nič nevideli. Bolo to jednoduchšie, ako každému okoloidúcemu vysvetľovať, prečo je všade toľko krvi, prečo máme kladivo v ruke a prečo je ta mladá slečna zviazaná v kufri,“ opisuje vtipnú realitu natáčania Marek Gabriš.

Pätica Bardejovčanov môže byť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Prečo sa vlastne pustili do tohto ambiciózneho projektu? „Celý film vznikol ako nápad, či je možné natočiť film na fotoaparát. A ak áno, tak v akej kvalite. Viac menej to bolo také cvičenie, čo treba robiť a ako. To, že sa film okrem iného dostal na filmový festival, je super bonus. Všetci sme amatérski filmári. Chodíme do zamestnaní, administratíva, služby a tak, a ako každý iný, aj my máme radi film ako relax. Za všetkých môžem povedať, že nemáme radi predvídavé filmy, keď divák po 20 minútach vie, ako sa to skončí. Natočiť vlastný film je super cesta, ako sa vo filme zdokonaliť a dať túto záľubu na vyšší level. Momentálne pracujeme na ďalšom filme, tentoraz o kauze Gorila.“

Pätica Bardejovčanov môže byť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Prečo by teda chceli na tomto festivale uspieť? Tohtoročný festival je tretie pokračovanie Viewster Online Film Festivalu. Medzi filmármi je veľmi populárny, keďže za víťazstvá sa rozdeľuje relatívne dosť peňazí – 1. miesto 70 000 dolárov, 2. miesto 20 000 dolárov a 3. miesto 10 000 dolárov. Napríklad za víťazstvo v Cannes nie sú žiadne peniaze, ale o to väčšia je prestíž.“

Pätica Bardejovčanov môže byť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

„Téma aktuálneho festivalu je ,,be afraid, very afraid“ (z ang. Báť sa, veľmi sa báť), čiže všetky filmy sú žánrovo podobné, a to horory, mystery, thrilery. Všetko s temnou atmosférou.  Prihlásených bolo cez tisíc filmov. Tie prešli sitom,  napríklad Poľsko má sedem zástupcov, Česko štyroch a za celé Slovensko sme iba my. Priemerná návštevnosť stránky počas festivalu je okolo 500-tisíc. Na celom festivale pracuje okolo 50 profesionálnych filmárov, ktorí majú na starosti výber filmov,“ hovorí o náročných podmienkach súťaže Marek Gabriš.

Kto teda rozhoduje o tak cenných víťazstvách? „Okrem iného porotu tvoria producent Ted Hope, ktorý spravil film 21 gramov, ďalej fínsky režisér Timo Vuorensola, ktorý sa môže pýšiť filmom Iron sky, alebo herec Udo Kier, ktorý hral napríklad vo filmoch Melanchólia, Ace Ventura či Blade.  Zaujímavosťou je, že inšpiráciou pre náš film s názvom LUCID bol práve film Melanchólia od Larsa Von Tiera. To, že herec z tejto snímky videl našu amatérsku prácu, iba ilustruje, aký je svet malý! Víťazný film bude predstavený a vyhlásený na Raindance Film Festival v Londýne. Na ten už chodí komisia, ktorá vyberá krátkometrážne filmy pre Oscary. Ale o tých sa budeme môcť porozprávať asi až o niekoľko rokov,“ smeje sa Marek. Ostáva nám len držať palce slovenským talentom!

Pätica Bardejovčanov môže byť
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu