Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Michael (12) objavil v parku obrovský poklad: Diamant za 10-tisíc!

Michael Dettlaff Zobraziť galériu (2)
Michael Dettlaff (Zdroj: správa parku arkansas)

WASHINGTON - Ako prekvapivo zárobkový sa ukázal byť rodinný výlet v USA, počas ktorého rodičia vzali deti do prírodného parku v Arkansase, kde sa ľudia bavia hľadaním diamantov. Dvanásťročný Michael Dettlaff totiž desať minút po zaplatení vstupného vo výške 2,5 dolára našiel v zemi drahý kameň vážiaci cez päť karátov, ktorý bude mať po vybrúsení cenu najmenej 12.000 dolárov (približne 10.000 eur). O šťastnom nálezcovi informovali americké médiá.

Prírodný park Crater of Diamonds (Diamantový kráter) tvoria polia o rozlohe 15 hektárov s jediným verejnosti prístupným náleziskom diamantov na svete. Prvé drahé kamene tu našiel v roku 1906 majiteľ pozemku, farmár John Huddleston. Od roku 1972 je miesto štátnou prírodnou rezerváciou. Každý rok sa tu v priemere nájde 600 diamantov najrôznejších tvarov a farieb, väčšinou ale ide o veľmi malé kamene. 

"Povedali nám, že najskôr nájdeme úplne maličké diamanty. Takže som čakal, že možno na také narazím. Boli sme tam asi desať minút, ja sa rozhliadal okolo a  našiel som ho na povrchu. Bol akoby sklenený, veľmi hladký," opísal malý Michael svoj nález v reportáži televízie ABC. Ani chlapec, ani jeho rodičia si v prvej chvíli vôbec neuvedomili, na akú cennosť narazili. Až na koniec návštevy dovolili synovi, aby s kameňom zašiel do návštevníckeho centra, kde znalci turistom nájdené kamene zadarmo ohodnotia. 

"Keď som kameň vybral z tašky, tak jeden z tých pánov, čo tam sú, hneď vypliešťal oči. Povedal mi: 'Počkaj chvíľu', a odbehol dozadu. Potom sa tam začali rojiť ďalší ľudia a tvrdili: Hm, naozaj veľký diamant, "spomínal chlapec na svoj júlový zážitok. 

Po preskúmaní sa ukázalo, že Michael Dettlaff našiel hnedý diamant o váhe 5,16 karátu. To ho radí na 27. miesto rebríčka najväčších diamantov, ktoré sa na poli za posledných 40 rokov podarilo objaviť. Najväčší kameň našiel návštevník z Texasu v roku 1975 - vážil cez 16 karátov....

Michael (12) objavil v
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: správa parku arkansas)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu