Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Obchodníkom s drahými kameňmi hrozia roky za mrežami

Obchod s drahými kameňmi Zobraziť galériu (6)
Obchod s drahými kameňmi (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za neexistujúce obchody s drahokamami si uplatnili státisícové nároky na vrátenie DPH, troch mužov vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil z daňovej trestnej činnosti. V dvoch prípadoch vyšetrovateľ navrhoval väzobné stíhanie obvinených, sudca však návrh neakceptoval. Ekonomickej trestnej činnosti sa 39-ročný Matej B., 40-ročný Pavol P. a 41-ročný Garik V. dopúšťali v Bratislavskom kraji.

Vytvorili reťazec obchodných spoločností personálne alebo majetkovo prepojených. V nich potom deklarovali neexistujúce zdaniteľné obchody s drahokamami a k nim vyhotovili aj fiktívne účtovné doklady. Následne si neoprávnene uplatnili nárok na vrátenie DPH vo výške takmer 580 tisíc eur, ktoré im aj vyplatili.

Ako informoval hovorca Prezídia PZ Michal Slivka, policajti pri akcii zaistili množstvo listinných dôkazov a počítačov, tie teraz skúmajú znalci z odboru elektroniky, ekonomiky, aj drahých kameňov. Na prípade sa podieľala aj finančná správa a policajti z ďalších krajských riaditeľstiev. Obvineným v prípade dokázania viny hrozí trest od sedem do 12 rokov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu