Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Významný slovenský fyzik prednášal o hľadaní božskej častice

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NITRA – Na Univerzite Konštantína Filozofa (UKF) v Nitre dnes vystúpil popredný svetový fyzik Karel Šafařík. Vedúci fyzikálneho úseku projektu ALICE na veľkom urýchľovači častíc (LHC) v stredisku CERN prednášal na Fakulte prírodných vied UKF.

Hovoril o vzniku vesmíru, o vývoji veľkého urýchľovača častíc a o „stvorení vesmíru v laboratóriu“. Pedagógom a študentom porozprával o svojej práci na najdrahšom vedeckom projekte v histórii ľudstva, ktorý sa okrem iného zaoberá aj skúmaním takzvanej božskej častice či bádaním o počiatkoch vesmíru po veľkom tresku.

Ako pripomenula Jana Krajčovičová z UKF, Šafařík patrí medzi niekoľko mimoriadne úspešných vedcov pôvodom zo Slovenska. „Zúčastňuje sa už desiatky rokov na riešení významných projektov z oblasti fyziky. Narodil sa v roku 1953 v Bratislave. Absolvoval štúdium fyziky na Univerzite Komenského v Bratislave. Po ukončení štúdia odišiel pracovať do Spojeného ústavu jadrových výskumov v Dubne, kde bolo centrum jadrového výskumu ZSSR a krajín východnej Európy. V Dubne pracoval 12 rokov, po ukončení pobytu, krátko pokračoval ako vedecký pracovník na Ústave experimentálnej fyziky SAV v Košiciach,“ hovorí Krajčovičová.

Neskôr pracoval Šafařík tri roky v College de France v Paríži, kde navrhol projekt prijatý v ústave CERN v Ženeve. To mu otvorilo priestor pre vedeckú činnosť v ústave jadrového výskumu v CERNe, kde pracuje už 20 rokov na rôznych témach. Podieľa sa na výskume takzvanej kvark–gluónovej plazmy i experimentoch, súvisiacich s generáciou hmotnosti v kvantovej chromodynamike. „Má vedúcu pozíciu v projekte ALICE, ktorý je kľúčovým programom veľkého urýchľovača LHC. Profesor Šafařík vedie fyzikálnu časť projektu, na ktorom sa zúčastňuje okolo tisíc tristo vedcov z tridsiatich  krajín sveta,“ uviedla Krajčovičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu