Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nový zdroj energie pre ľudstvo: Malo by ho spasiť toto zariadenie

Prvý skúšobný prototyp bol postavený v roku 1997 v Savojsku Zobraziť galériu (3)
Prvý skúšobný prototyp bol postavený v roku 1997 v Savojsku (Zdroj: tour-solaire.fr )

BRATISLAVA - Dostupné zdroje energie nie sú nevyčerpateľné a ľudstvo speje do bodu, kedy ich skôr či neskôr bude musieť nahradiť novými. Spoločnosť Sumatel zo Savojska prišla na spôsob, ako sa dá efektívne a najmä šetrne voči životnému prostrediu vyrábať elektrina. Skonštruovala takzvanú vortexovú elektráreň.

Prvotná myšlienka na tento typ zariadenia skrsla v hlave francúzskeho leteckého inžiniera Edgarda Nazara, keď pracoval v 60. rokoch minulého storočia v Alžírsku, kde pozoroval veterné víry na Sahare.

Vortexová elektráreň funguje na rovnakom princípe ako výlevka či vzdušný vír. Tvorí ho veža vysoká 300 metrov, ktorá je schopná vyprodukovať výkon 242 MW pre teplotný gradient (teplotný spád) 30 stupňov. Má dvojitý typ prúdenia, ktorý využíva sústava turbín umiestnená vo vzdušnom stĺpe, píše portál ac24.cz.

Nový zdroj energie pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: tour-solaire.fr )

Výhoda takejto elektrárne spočíva v tom, že náklady na jej výrobu sú v porovnaní s klasickými jadrovými elektrárňami len tretinové. Obrovským pozitívom je určite aj fakt, že jej prevádzka neznečisťuje životné prostredie. Tento typ výroby nie je závislý na sile vetra, ale na rozdiele teplôt, ktorý je zhruba konštantný počas dňa aj v noci.

Nový zdroj energie pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: tour-solaire.fr )

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu