Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Charles Bukowski: Příběhy obyčejného šílenství

Charles Bukowski: Příběhy obyčejného šílenství
Charles Bukowski: Příběhy obyčejného šílenství (Zdroj: TASR)

Charles Bukowski vám nedá na výber. Buď si jeho štýl zamilujete, alebo po prvej polovici knihu zavriete a už sa k nej nevrátite. Teda, ak sa vôbec tak ďaleko dostanete.

Příběhy obyčejného šílenství sú mojím prvým stretnutím s týmto autorom, holdujúcim alkoholu. Na niektorých stranách som aj ja mala pocit, že ďalej to bez pohárika nezvládnem. Jeho príbehy sú totiž veľmi nevyvážené. V niektorých akoby nevedel, čo chce povedať. V iných do vás odrazu nepriamo vlieva životné pravdy a vy sa musíte zastaviť a pokývať hlavou, pretože Bukowski mal opäť pravdu. 

„ty oči byly jako špinavý dna bazénů – nic neodrážely.“ Knihu tvorí 34 poviedok z neobyčajne plodného obdobia v živote Charlesa Bukowského. Presnejšie z konca 60. a začiatku 70. rokov. Svojím drsne originálnym štýlom reflektoval existenciálne zúfalstvo, pijanskú samotu, vlastnú koketnosť, perverznosť a morbídny humor, ale aj silnú potrebu lásky a úprimnosti. Niekedy sa nachádza v bare, za mrežami či v byte náhodnej okoloidúcej, inokedy sa sám doma upíja. Kniha Příběhy obyčejného šílenství spolu s knihami Zápisky starého prasáka a Nejkrásnejší ženská ve měste tvoria takzvanú “prasáckou trilogii”.

Jeden z príbehov napríklad rozpráva o dobe, keď bol Bukowski krátko uväznený vo filadelfskom väzení Moyamensing. Ďalší hovorí o zaradení sa do pohodlného spoločenského stáda aj za cenu opustenia vlastných ideálov, tiež o nových smeroch poézie alebo o tom, že vtedajšiemu prezidentovi rozhodne vraj atentát nehrozil. Nie vďaka zvýšeným bezpečnostným opatreniam, „ale protože, komu by se chtělo zabíjet mrtvolu.“  V inom príbehu sa zase dozvedáme, že pre autora sú morom ľudia, ktorí narúšajú jeho súkromie.

„Víte, jak láteří starý babky: „to je HRŮZA, jak si ti mladí lidé ubližujú těmi DROGAMI! to je ale příšerné!“ a pak se na tu bábu podíváte a ono to nemá ani oči, ani zuby, ani mozek, ani duši, ani prdel, ani pusu, nemá to barvu, štávu, humor, nic, prostě kus dřeva, a človek si říka, kampak to dotáhla s těma svejma čajíčkama, sušenkama, kostelem a domkem na rohu ONA?…“

V príbehoch spomína Bukowski naozaj všetko možné. Remeslo spisovateľa, stávkovanie, ženy, sex, znova sex, drogy a vzťahy - väčšinou nešťastné. Autor, ktorý odmietal spájanie s bítnikmi, no napriek tomu ho tam často zaraďujú, v knihe čitateľovi ponúka životy ľudí, ktoré sú nesmierne vzdialené od ideálu amerického sna.

Kniha je plná vulgarizmov a obscénností, ktorými sa môžete príliš skoro presýtiť. Pri čítaní budete musieť často odhodiť aj tie najmenšie puritánske zábrany a brať Bukowského aj s jeho neduhmi. Ja napriek jeho drsnému a „necitlivému“ štýlu písania obdivujem práve ten štýl samotný. Jedinečný a nenapodobniteľný. Aj keď je pravda, že pri niektorých ma 'zabolela' každá ďalšia strana, dá sa nájsť veľa takých, ktoré budete naschvál pretáčať pomalšie, aby ste ich vstrebali čo najhlbšie.

Kniha Příběh obyčejného šílenství sa nachádza v ponuke internetového obchodu iPark.sk spolu s ďalšími titulmi tohto autora>>

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu