Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Dva roky po tajfúne na Filipínach už funguje zdravotnícka pomoc. Aj vďaka slovenskej MAGNE

Filipíny v roku 2013. Muž na streche svojho zničeného domu v oblasti Tacloban.
Filipíny v roku 2013. Muž na streche svojho zničeného domu v oblasti Tacloban. (Zdroj: c) Martin Bandžák/MAGNA)

Začiatkom novembra 2013, presne pred dvoma rokmi, zasiahol Filipíny tajfún Haiyan. Zahynulo počas neho 6 300 ľudí a státisíce ostali bez domova. Slovenská humanitárna organizácia MAGNA pôsobila na Filipínach bezprostredne po katastrofe až do februára 2015.

V prvej fáze sme distribuovali humanitárnu pomoc - jedlo, hygienické potreby a prístrešky v oblasti North Cebu. Kľúčovou oblasťou pôsobenia tímu MAGNA však bola akútna zdravotnícka a následne psychosociálna pomoc. V priebehu 16 mesiacov mala MAGNA v teréne 90 pracovníkov – zdravotníckych pracovníkov, psychológov, terapeutov, sociálnych pracovníkov. V troch centrách dostalo psychosociálnu pomoc viac než 35 000 obetí tajfúnu Haiyan, z toho na školách viac ako 5 000 detí rôzneho veku v troch prioritných oblastiach (Tacloban / Palo, Ormoc area, North Cebu). Podarilo sa obnoviť fungovanie zdravotníckej starostlivosti a zlepšili odolnosť komunít a ich schopnosť prekonávať problémy.

V najzasiahnutejších oblastiach tajfún spôsobil veľké škody v infraštruktúre, čo znemožnilo prístup obetí k zdravotnej starostlivosti. Až 60 % zdravotných zariadení v zasiahnutých oblastiach bolo zničených a polovica zdravotných pracovníkov ťažko zasiahnutých. „Našim cieľom bolo pomôcť obnoviť základnú starostlivosť a zlepšiť zdravotné podmienky v dedinách v zasiahnutých oblastiach. MAGNA postavila, opravila a vybavila dve zdravotnícke zariadenia zničené tajfúnom, ktoré sú dnes funkčné. Poskytujú základnú zdravotnú starostlivosť, prvú pomoc, starostlivosť o matku a dieťa, pomáhajú diagnostikovať choroby pre všetkých členov komunít, ktorí boli v minulosti odkázaní na služby zničených zariadení. To nás dnes po dvoch rokoch teší, pretože zlepšovanie zdravotnej starostlivosti je základným poslaním našej organizácie. Liečime tu a teraz,“ hovorí Martin Bandžák, riaditeľ MAGNA.

MAGNA posilnila poskytovanie zdravotných služieb v odľahlých častiach Filipín. Projekt pokryl 10 obcí (San Isidro, Santa Cruz, Salvacion, Gacao, San Antonio, Cabarasan Daku, Cabarasan Guti, Campetik, San Augustin and Candahug) a poskytol pomoc 13 387 obetiam tajfúnu, vrátane 2 677 domácností a 5 355 detí.

V roku 2014 MAGNA do svojich aktivít zahrnula takzvaný Model komunitnej odolnosti (Community Resiliency Model - CRM). Projekt pokrýva odľahlé a ťažko zasiahnuté oblasti Kananga provincie na ostrove Leyte. V rámci neho MAGNA pracovníci učia ľudí, lídrov z komunity, aby identifikovali a riešili problémy -  v princípe ako pomôcť sebe aj ostatným. Vyškolených bolo 136 komunitných pracovníkov, pôrodných asistentiek, zdravotných sestier z dedinských zdravotných centier, ako aj učiteľov z miestnych škôl.

Zachraňovať životy môžete hneď teraz aj vy. Stačí len poslať SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a stanete sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 €.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange / FunFón a Telekom.

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk. Sledujte nás tiež na Facebooku.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu