Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Senát ČR: Vyslanie armádnych lekárov na Slovensko bolo v rozpore s ústavou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Nedávne vyslanie českých vojenských lekárov na Slovensko bolo v rozpore s ústavou Českej republiky. Uznesenie s takýmto obsahom schválil dnes v Prahe Senát Parlamentu ČR, v ktorom majú väčšinu opoziční sociálni demokrati z ČSSD.

Za predmetný návrh uznesenia hlasovalo 35 zo 43 prítomných senátorov, traja boli proti, prítomní ľudovci sa hlasovania zdržali. Senátori vládnych strán, ODS i TOP 09 rokovaciu sieň krátko pred hlasovaním opustili po tom, čo sa asi hodinu sporili s opozíciou o predmetných kompetenciách vládneho kabinetu.

Navyše klub senátorov za Občiansku demokratickú stranu (ODS) vo vyhlásení zdôraznil, že opozícia uznesením prevzala úlohu ústavného súdu krajiny, a že jej postup je v rozpore s ústavou i zákonom o rokovacom poriadku hornej komory českého parlamentu.

Za vládu Petra Nečasa odmietol pochybenie vo veci minister obrany Alexander Vondra, ktorý rozhodnutie Senátu označil za politickú deklaráciu.

Podľa jeho názoru vláda ČR vyslala armádnych lekárov na Slovensko v súlade s ústavnými právomocami na vojenské cvičenie pod názvom Slovenské zdravie 2011, na ktorom sa dohodla so slovenskou stranou. Z právneho hľadiska to bolo v poriadku, vyplynulo z jeho slov.

Podpredseda opozičnej ČSSD Jiří Dienstbier to však vidí inak, keď namietal, že žiadne vojenské cvičenie nebolo v pláne a bolo iba dodatočne vykonštruované. Takýto postup označil za neprijateľný s tým, že vláda nemôže vysielať vojenské jednotky do zahraničia účelovo pod zámienkou cvičenia, aj keď je skutočný dôvod iný. Informácie priniesli české elektronické médiá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu