Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Na Slovensko dorazilo 25 vojenských lekárov z Česka

Príchod českých vojenských lekárov do Bratislavy na Ministerstvo obrany Zobraziť galériu (7)
Príchod českých vojenských lekárov do Bratislavy na Ministerstvo obrany

BRATISLAVA - Na Slovensko prišlo 25 českých vojenských lekárov, ktorí budú vypomáhať v slovenských nemocniciach, kým sa neupokojí situácia v zdravotníctve.

Vyslala ich česká vláda po dohode so Slovenskom. "Je medzi nimi deväť chirurgov, deväť anestéziológov, dvaja traumatológovia, dvaja internisti, dvaja psychiatri a jeden urológ," informoval poverený hovorca ozbrojených síl SR Peter Michnica. Ako ďalej uviedol, pracovať budú v nemocniciach, kde je situácia najkritickejšia - v Bratislave pomôže 12 lekárov, v Nitre štyria, v Žiline traja a v Ružomberku šiesti doktori.
Český minister zdravotníctva Leoš Heger prirovnal vyslanie vojenských lekárov k humanitárnej pomoci, keď slovenské zdravotníctvo je na pokraji svojich síl. Na českých zdravotníkov čakajú prví pacienti už dnes večer. Do riešenia kritickej situácie v poskytovaní zdravotnej starostlivosti na Slovensku už zasiahli aj trinásti slovenskí vojenskí lekári z Ružomberka, ktorí v uplynulých dňoch vypomáhali v nemocniciach v Bratislave, Žiline, Liptovskom Mikuláši a Ústrednej vojenskej nemocnici v Ružomberku.

Kritická situácia v slovenskom zdravotníctve nastala koncom októbra, keď podalo výpovede viac ako 2 400 lekárov. Približne polovicu výpovedí doktori v priebehu nasledujúceho mesiaca stiahli, napriek tomu zaznamenali problémy v nemocniciach vo viacerých mestách na Slovensku. Z tohto dôvodu vláda vyhlásila 29. novembra v trinástich obvodoch núdzový stav.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu