Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Lajčák: Na MZV sa asi prelievali peniaze do vreciek kamarátov

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nový šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák má veľmi zlý pocit z toho, ako sa na ministerstve zahraničných vecí rozdeľovali peniaze na rozvojovú pomoc pred jeho nástupom do funkcie.

"Veľmi smrdí už samotný fakt, že rozhodnutia boli prijaté 8. a 9. marca a že ešte 4. apríla naháňal príslušný riadiaci pracovník členov dozornej rady, aby rýchlo, rýchlo podpísali kontrakty," povedal Lajčák. "Nemusím vysvetľovať, že je to niečo, čo je minimálne neetické," doplnil.

Lajčák má silné podozrenie, že na ministerstve uzatvárali rôzne "fantómové" zmluvy a že si vymýšľali partnerov len preto, aby sa peniaze zo štátnej kasy "preliali do vreciek kamarátov". Minister už vydal pokyn, aby sa na ministerstve urobil vnútorný audit.

Vláda dnes rozhodla, že noví ministri do konca mája preveria právnu, vecnú a finančnú stránku zmlúv na dodanie tovarov, na poskytnutie služieb a iných plnení uzavretých ministerstvami v čase od vyhlásenia predčasných parlamentných volieb. Kabinet sa odvoláva na publikované informácie o neobvykle vysokom počte takýchto zmlúv. Členovia vlády majú preveriť vo svojej rezortnej pôsobnosti právnu, vecnú a finančnú stránku zmlúv po vyhlásení volieb do Národnej rady Slovenskej republiky. Pozornosť majú venovať prevereniu zmlúv uzavretých po uskutočnení volieb do Národnej rady Slovenskej republiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu