Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Reakcie na výsledky volieb: Víťazstvo Smeru nemá obdobu, SNS sľubuje kritiku!

Robert Fico Zobraziť galériu (4)
Robert Fico

BRATISLAVA - Volebné hlasy sú sčítané, percentá rozdelené. Prečítajte si, ako reagovali na výsledky parlamentných volieb lídri politických strán.

19:05 Buzitkou pre tohtoročné hlasovanie je Dolná Seč

Výsledky hlasovania sa slovenskému výsledku najviac približovali v obci Dolná Seč z okresu Levice, ide o takzvanú buzitku. Informovala o tom dnes šéfka Štatistického úradu SR Ľudmila Benkovičová.

Pripomenula, že do parlamentu sa dostalo šesť politických strán - Smer-SD (44,41 percenta), KDH (8,82 percenta), OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (8,55 percenta), Most-Híd (6,89 percenta), SDKÚ-DS (6,09 percenta) a SaS (5,88 percenta).

18:30 O kauciu prišlo 18 z 26 strán, vrátane 99% a HZDS

Ani mohutná kampaň nepomohla strane 99 percent dostať sa do parlamentu. Dokonca nestačila ani na zisk 3 percent, ktorý by jej zabezpečil finančný príspevok od štátu. Strana podľa oficiálnych výsledkov parlamentných volieb získala len 1,58 percenta hlasov, čo nestačí ani na vrátenie volebnej kaucie. Tú by dostala späť, ak by mala zisk aspoň 2 percentá. Volebná kaucia vo výške 16.596 eur je jednou z podmienok registrácie kandidačnej listiny strany vo voľbách.

18:25 Najvyššiu účasť mal Žilinský kraj, najnižšiu Košický

Najvyššia účasť v predčasných parlamentných voľbách bola v Žilinskom kraji (63,75 percenta), najnižšiu zaznamenali štatistici v Košickom kraji (53,78 percenta). Počas oznámenia oficiálnych výsledkov prvého kola volieb to uviedla predsedníčka Štatistického úradu (ŠÚ) SR Ľudmila Benkovičová.

18:05 Predbežné výsledky potvrdené: Smer je oficiálnym víťazom!

Ústredná volebná komisia potvrdila predbežné výsledky sobotných (10.3.) predčasných parlamentných volieb na Slovensku. Víťazom volieb sa tak oficiálne stal Smer-SD so ziskom 44,41 percenta hlasov, čo mu prinieslo 83 poslaneckých mandátov. Prezident Ivan Gašparovič už avizoval, že Smer poverí zostavením novej vlády. Kedy sa tak stane, zatiaľ nie je známe. Na parlamentnú väčšinu je potrebných 76 zo 150 kresiel.

16:24 Prvoradou prioritou vlády musí byť zníženie deficitu, tvrdí analytik

Prvoradou prioritou vlády, ktorá vznikne po sobotných (10. 3.) predčasných voľbách, musí byť konsolidácia verejných financií. "Teda zníženie deficitu pod 3 % hrubého domáceho produktu v roku 2013," uviedol analytik Volksbank Vladimír Vaňo.

"Na výber nie je, či konsolidovať, alebo nie, ale len možnosť ozdraviť verejné financie včas, menej bolestivo a vo vlastnej réžii," dodal. Tento cieľ je kľúčový nielen kvôli ratingu SR rozhodujúcom o výške úrokových nákladov na verejný dlh, ale je aj dôležitým signálom ekonomickej stability.

16:05 Matovič je táradlo, ktoré história zožerie, tvrdí Danko

Líder OBYČAJNÝCH ĽUDÍ a nezávislých osobností Igor Matovič je "malé táradlo, ktoré história zožerie". Týmito slovami reagoval na dnešnej tlačovej konferencii prvý podpredseda SNS Andrej Danko na Matovičovu neskrývanú radosť nad volebným neúspechom národniarov.

15:47 Matovič: Budeme strážnymi psami a nie cvičenými opičkami

Poslanci z kandidátky Obyčajných ľudí a nezávislých osobností (OľaNO) budú v parlamente plniť úlohu „strážnych psov“ záujmov ľudí. „Aby politici už viac neokrádali ľudí, ktorí ich zvolili,“ vyhlásil predseda OľaNO Igor Matovič.

15:10 Víťazstvo Smeru nemá v dejinách demokracie obdobu

Víťazstvo, ktoré v parlamentných voľbách zaznamenala strana Smer-SD, nemá v dejinách slovenskej demokracie obdobu. Povedal to politológ Juraj Marušiak.

15:04 SNS sľubuje, že vláde bude nepríjemnou opozíciou

Slovenská národná strana sľubuje, že bude novej vláde nepríjemnou opozíciou, bude reagovať, kritizovať každé jej zaváhanie a sledovať a monitorovať politické strany, aj keď ju budú ignorovať. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to povedal prvý podpredseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko.

14:45 Prvá zahraničná cesta Fica ako premiéra bude viesť do Prahy

Prvá zahraničná cesta Roberta Fica v úlohe slovenského premiéra bude viesť opäť do Prahy. Uviedol to dnes sám predseda strany Smer-SD, ktorá sa stala víťazom sobotňajších slovenských parlamentných volieb, pre reláciu Otázky Václava Moravca na Českej televízii (ČT). Informácie priniesla webová stránka www.ceskatelevize.cz.

14:25 Fico deň po voľbách hovorí o zdanení bánk a bohatých

Smer-SD pripúšťa možnosť vlády jednej strany a deň po voľbách otvorene hovorí o vyššom daňovom zaťažení pre banky a bohatých. Naopak, zvyšovať dane nechce ľuďom s nízkymi a strednými príjmami. "Nechceme ozdravovať verejné financie len cez dane, to by bolo málo. Musíme ísť aj cestou hospodárskeho rastu," konštatoval dnes v relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 predseda Smeru-SD Robert Fico. Strana avizuje aj opätovné naštartovanie PPP projektov.

13:50 Smer pošle parlamentným stranám pozvánky na rokovania

Z centrály Smeru-SD by už v pondelok (12.3.) mali odísť stranám, ktoré sa po voľbách dostali do Národnej rady SR, pozvánky na rokovania. Na nich Smer-SD ponúkne spoluprácu na plnenie svojho programu tým, ktorí by o ňu mali záujem. V relácii Slovenskej televízie O 5 minút 12 to povedal predseda Smeru-SD Robert Fico. Dodal, že na rokovaní s lídrami strán by chcel hovoriť aj o európskych témach. Ak o spoluprácu so Smerom nebude mať nikto záujem, bude vládnuť sám, povedal Fico.

10:53 Dzurinda vidí výsledok ako osobnú prehru a prehru pravice

Výsledky volieb sú ťažkou prehrou slovenskej pravice, SDKÚ-DS aj jej predsedu Mikuláša Dzurindu. Po príchode do diskusnej relácie TV Markíza to dnes konštatoval dosluhujúci šéf slovenskej diplomacie M. Dzurinda. "Platí to aj pre moje preferenčné krúžky," dodal.

"Verím, že prijmeme také opatrenia, ktoré znovu naštartujú "modrú"... My sme schopní sebareflexie, prijmeme také opatrenia, že sa budeme dvíhať na nohy," uviedol.

 

10:51 Figeľ vidí miesto KDH v opozícii

Po jednoznačnom a dominantnom víťazstve Smeru-SD vo voľbách je zodpovednosťou tejto strany prevziať vládu a napĺňať svoj predvolebný program. Konštatoval to dnes šéf KDH Ján Figeľ v reakcii na predbežné, takmer definitívne výsledky, ktoré predpovedajú, že sociálni demokrati obsadia v parlamente viac ako polovicu kresiel.

"Miesto KDH vidím v opozícii, ktorú chceme vykonávať konštruktívne a razantne. Tam, kde bude priestor na spoluprácu pre konkrétne riešenia v záujme Slovenska - na parlamentnej pôde, vo verejnosti, priestor na spoluprácu vidím. Ale politicky je toto o víťazstve jednej strany a o vláde jednej strany," komentoval výsledky predseda KDH.

 

10:45 Výsledky hovoria o sociálnej situácii Slovákov, tvrdí Malová

Výsledky sobotňajších parlamentných volieb svedčia o neúnosnej sociálnej situácii veľkej časti Slovákov, tvrdí politologička Darina Malová. "Vyše milióna voličov volilo predovšetkým to, na čom Smer postavil svoju kampaň, a to je sociálny štát a istoty," povedala Malová. Podľa jej slov predseda Smeru-SD jasne pomenoval ťaživú situáciu občanov, keď hovoril o 250 či 300 eurách, z ktorých musia vyžiť rodiny s deťmi, kde pracuje len jeden z rodičov. Toto pravicové strany ignorovali a stále hovorili len o podpore podnikateľov, investícií zo zahraničia a vytváraní pracovných miest. "Lenže problém Slovenska, a to sociologické výskumy už dávnejšie naznačovali, je problém chudoby tých, ktorí pracujú, nielen tých, ktorí nepracujú," poznamenala Malová.

 

10:30 Politológa Baránka prekvapil volebný zisk obyčajných ľudí

Volebný zisk viac ako 8,5 percenta hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti, ktorý vyplýva z neoficiálnych výsledkov volieb do Národnej rady SR, prekvapil politológa Jána Baránka. "Sú na úrovni KDH, čo ma prekvapuje. KDH sa dávalo do pozície lídra a ukázalo sa, že to tak nie je," povedal Baránek.

Prekvapila ho aj vyššia účasť vo voľbách, ako sa predpokladalo a vysoký počet poslaneckých mandátov, ktoré by mal získať Smer-SD. "Predpokladal som viac percent u KDH. Potvrdila sa kríza pravice a silné postavenie Smeru. Otázka bola, či bude vládnuť sám."

 

9:43 Líder pravice neexistuje, myslí si Tóth

Líder pravice v súčasnosti neexistuje. Myslí si to politológ Rastislav Tóth. Aby ho pravica mohla nájsť, mala by sa vykryštalizovať "nejaká politická strana", ktorá vysloví základné myšlienky. Dnes to uviedol politológ Rastislav Tóth.

"Doteraz to bolo - chráňte sa Fica, chráňte sa Mečiara, ale to nebola konštruktívna myšlienka. K tomu treba nejakú novú tvár, lebo tieto totálne zlyhali," povedal Tóth.

 

8:05 Mesežnikov predpovedá vládu jednej strany

Deklarovaná ústretovosť Smeru-SD voči pravicovým stranám pri zostavovaní vlády je podľa politológa Grigorija Mesežnikova len vyjednávacím gestom. Parlamentná väčšina stačí Robertovi Ficovi na to, aby zostavil vládu bez iných politických partnerov."Vláda jednej strany je jediná možná v týchto podmienkach,", uviedol Mesežnikov.

Jednofarebná vláda podľa politológa nebude znamenať medzinárodnú politickú izoláciu. "Máme tu ústavný systém, máme zákony, Smer získal legitímnu podporu a nikto nemôže spochybniť takéto drvivé víťazstvo," poznamenal Mesežnikov.

 

7:31 Berényi jez výsledkov sklamaný

Neúspech Strany maďarskej koalície (SMK) v sobotňajších parlamentných voľbách vidí sklamaný predseda József Berényi predovšetkým v masívnej negatívnej kampani proti SMK, ktorá šírila informácie o neúspechu strany a tvrdila na letákoch, že hlasovanie za SMK je zbytočné, lebo strana nemá šancu dostať sa do parlamentu.

"Počas kampane sme vysvetľovali, že máme možnosť sa vrátiť do NR SR, čo potvrdzujú aj vo voľbách získané percentá. Treba brať do úvahy, že podľa posledného sčítania ľudu, počet občanov maďarskej národnosti klesol, čo znamená, že sme stratili niekoľko potenciálnych voličov," konštatoval Berényi s tým, že chybou bolo, že sa nepodarilo vytvoriť koalíciu so stranou Most-Híd.

"Presadzovali sme koalíciu, keby sme išli spoločne do volieb, mohli sme mať až 11-12 percent, čím by sme boli druhou najsilnejšou stranou. Žiaľ, terajší výsledok nie je priaznivý pre maďarskú komunitu," uviedol.
 

7:10 Bugára výsledky uspokojili

Vzhľadom na štvavú a špinavú kampaň je priebežný výsledok sčítania hlasov (6,90 percent) pre stranu Most-Híd uspokojivý, skonštatoval dnes ráno predseda strany Béla Bugár. „Po 94-95 percentnom spracovaní hlasov možno konštatovať že strana Most-Híd je v parlamente“ povedal Bugár dnes ráno na brífingu strany Most-Híd, s tým, že ďakuje voličom, ktorí dali hlas strane Most-Híd.

Bugár na brífingu poznamenal, že v týchto voľbách zaplatili za frustráciu voličov, ktorú vyvolal predčasný pád vlády. Dodal však, že tak ako strane Most-Híd tak aj celej pravici uškodila kauza Gorila. Okrem toho ako ďalej uviedol strana Most-Híd utrpela aj štvavou kampaňou zo strany SMK a zo strany maďarských médií. „Tieto veci nám najviac uškodili a najviac nám zobrali hlasy našich voličov,“ zhodnotil Bugár.

 

6:34 Ficovi sa splnil sen

Strana Smer-SD je pripravená hovoriť o koaličnej spolupráci so stranami, ktoré prekročili brány parlamentu, vyhlásil líder Smeru-SD Robert Fico, ktorého strana získala v predčasných parlamentných voľbách v snemovni jasnú väčšinu a viac ako milión voličských hlasov.

"Napriek tomu, že výsledok nám zabezpečuje väčšinu, pristúpime ku krokom, ktoré sme avizovali. Bude dôležité zvolať okrúhly stôl parlamentných strán. Treba hovoriť o tom, ako sa budeme správať k európskym výzvam, boli by sme radi, keby aj opozičné strany prejavovali tento rozmer," povedal Fico. Priznal, že volebný výsledok jeho stranu veľmi príjemne prekvapil.

"Ja som mal tajný sen, a to milión voličov, čo sa nám podarilo. Získané mandáty a percentá potvrdzujú, že Smer so svojím programom na Slovensku uspel," vyhlásil.

 

3:22 Sulíka teší najväčší počet preferenčných hlasov

Predsedu SaS Richarda Sulíka teší, že po sčítaní približne polovice okrskov získal spomedzi všetkých kandidátov strany najviac preferenčných hlasov. Pred parlamentnými voľbami dal pritom prísľub, že ak vo voľbách nedostane najviac krúžkov, vráti strane mandát poslanca. „Je to dobrá správa. Naši voliči zrejme oceňujú, že vediem kandidátku strany Sloboda a Solidarita a teda musím povedať, padne to dobre,“ uviedol Sulík

 

2:32 Matovič varoval pred štvorročným rozkrádaním

Líder Obyčajných ľudí a nezávislých osobností Igor Matovič varuje pred nadchádzajúcimi štyrmi rokmi. "Je to jasné, Slovensko čaká červená budúcnosť, štyri roky rozkrádania, korupcie, zadlžovania našich detí a vnúčat," reagoval dnes Matovič na priebežné neoficiálne výsledky volieb, podľa ktorých v 42 % okrskov dalo Smeru svoj hlas viac než 46% ľudí. "Po tých štyroch rokoch si myslím, že tých možno 45 percent ľudí, koľko Smer získa, pochopí, aká je pravá tvár Roberta Fica a strany Smer," dodal.

Výsledok vlastnej strany bude podľa Matoviča dobrý. Už menej ho teší podpora pre ostatné pravicové strany. Líder strany definitívne vylúčil možnú koalíciu so Smerom. Na Roberta Fica už podľa jeho slov čakajú iné nevesty. "Myslím, že v koalícii sú iné nevesty, ktoré na neho čakajú. KDH a Most sú ochotné baviť sa o nejakej koalícii, tam musí isť Fico na pytačky. My sme od začiatku sľúbili, že s Ficom nepôjdeme," vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu