Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

ÚVK: Predčasné voľby boli jedny z najpokojnejších

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tohtoročné predčasné parlamentné voľby boli jedny z najpokojnejších, aké sa na Slovensku konali. "Prebehli v skutočne veľmi príjemnej atmosfére," zhodnotila voľby po ich skončení zapisovateľka Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Lívia Škultétyová. Ako poznamenala, v kútiku duše mala pocit, že všetko bude dobré, ale tomu, že voľby prebehnú až v takej pokojne atmosfére, by podľa svojich slov neuverila.

Po uzatvorení volebných miestností opäť zasadla ÚVK, ktorá dohliada na celý priebeh volieb. Vážnejšími problémami sa však rovnako ako počas dňa nezaoberala. Vo večerných hodinách riešila napríklad prípad voličky, ktorá prišla voliť a zistila, že je už v zozname voličov zakrúžkovaná. Členovia okrskovej volebnej komisie si však podľa Škultétyovej priznali chybu a pani nakoniec odvolila.

Venovala sa tiež údajne ukradnutej urne v hlavnom meste. Tú mali odcudziť v mestskej časti Ružinov, nakoniec sa však ukázalo, že niekto vzal škatuľu s nepoužitými hlasovacími lístkami. Ako vysvetlila Škultétyová, tento incident nezohrá žiadnu úlohu, keďže tieto lístky neboli použité.

Po zatvorení volebných miestností sa do práce pustili okrskové volebné komisie. Tie zistia výsledky hlasovania a vyhotovia zápisnicu, priblížila. Predseda komisie odnesie zápisnicu na obvodnú volebnú komisiu, kde sa výsledky sumarizujú. Odtiaľ ich za policajného sprievodu doručia do sídla ÚVK, kde ich preberú jej členovia. Výsledky sa skontrolujú a následne sa z nich vyhotovuje zápisnica ÚVK. "Po jej vyhotovení bude podpísaná členmi ÚVK a budú vyhlásené výsledky volieb," zhrnula Škultétyová s tým, že by sa tak malo stať v nedeľu popoludní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu