Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Topky hodnotia posledný rozhodujúci súboj: Najslabší boli Bugár s Ficom!

Predvolebný súboj na Markíze Zobraziť galériu (7)
Predvolebný súboj na Markíze

BRATISLAVA – Posledná významná politická debata pred voľbami priniesla zopár zaujímavých noviniek. Vo štvrtok večer sa spoločne stretli lídri piatich najsilnejších strán. Moderátorka Zlatica Puškárová nikomu nič nedarovala. V publiku boli študenti, ktorí sa najviac chceli pýtať Roberta Fica. Ten ich však aj najčastejšie počas relácie rozosmial. My sme sa rozhodli zhodnotiť reláciu z pohľadu argumentácie jednotlivých lídrov. Na mušku sme si zobrali dve hlavné témy, škandály a ekonomickú krízu.

 

1.    Škandály


Mikuláš Dzurinda

Na to, že bol kvôli kauze Gorila v najhoršej pozícii, zvládol tému argumentačne celkom dobre. Občas sa mu podarilo odbehnúť od témy, ale celkovo kauzy vysvetlil, aj keď do konkrétnosti nešiel. Podarilo sa mu hovoriť skôr všeobecne o korupcii ako konkrétne o Gorile.

Hodnotenie: 2


Robert Fico

Otázke ohľadom Gorily sa totálne vyhol. Moderátorka sa vďaka Ficovmu viacminútovému príhovoru, že Smer chce niekto škandalizovať v deň volieb, nedostal ani ku „Coca-Cole u Haščáka“, úplatkom pre Határa či tomu, prečo sa kauza nevyšetrila. Jediná veta k téme bola o tom, že každý vie, že je proti privatizácii a ak by mal dôkaz o jej nekalosti, použil by ho.

Hodnotenie: 5


Richard Sulík

Napriek tomu, že kauza Sasanka nemá rozmery Gorily, v diskusii sa ukázalo, že Sulík na majstrov odbočiek Dzurindu a Fica nemá. Celý čas bol nervózny a viackrát zopakoval, že ju nebude komentovať. Prvé kolo mu moc nevyšlo.

Hodnotenie: 4


Ján Figeľ

Dá sa povedať, že bol víťazom prvého kola aj kvôli tomu, že KDH sa dištancovalo od viacerých káuz. Figeľ navyše celkom jednoznačne vylúčil, že by minister vnútra Lipšic tému využíval na predvolebný boj.

Hodnotenie: 1


Béla Bugár

Spoločne so Sulíkom mu prvé kolo nevyšlo. Nevedel dostatočne vysvetliť spojenie s údajným sponzorom spomínaným v Gorile. Navyše sa snažil poukázať na to, že z Mostu nikto v Gorile nefiguruje a že sú to ľudia z SMK. Pravdou však je, že najviac sa v Gorile spomína práve Bugár, jeho nominanti a ľudia okolo údajného sponzora, ktorý mu má byť blízko. Bugárovi nepomohli ani vtipy, ktoré pri tejto vážnej téme nepôsobili veľmi vtipne ako obvykle u tohto žoviálneho politika. Slová, že sponzor zostal v SMK, vyzneli navyše smiešne, keďže Bugár žaloval Csákyho práve za výrok, že Most zaplatil Bugárovi sponzor spomínaný v Gorile.

Hodnotenie: 4


Predvolebný súboj na Markíze
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TV MARKÍZA)



2.    Kríza


Mikuláš Dzurinda

Dá sa povedať, že toto kolo bolo pre Dzurindu priemerným. Najviac dokázal zaujať tým, keď pristihol predsedu Smeru Fica, ako zavádza verejnosť. Dzurinda stavil skôr na výpočet opatrení, ktoré pomohli Slovensku v poslednej dobe ako na riešenia do budúcnosti.

Hodnotenie: 2


Robert Fico

V tomto kole prekvapujúco prehral, slabší bol už iba Bugár. Fico už tradične oznámil, že krízu vyrieši zdanenie bohatých. Tvrdil však, že hospodársky rast spôsobil ich PPP projekt, čo mu však vyvrátili ďalší traja diskutujúci. Fico už potom nedokázal adekvátne zareagovať.

Hodnotenie: 4


Richard Sulík

Toto kolo mu vyšlo. Hovoril predovšetkým o tom, ako treba ušetriť prostriedky, prisľúbil nezvyšovanie daní a vyvrátil, že zdaňovanie úspešných pomôže ekonomike. Navyše dokázal, že Bugár a Figeľ stopli na koaličnej rade výraznejšie šetrenie vo verejnej správe. Ani jeden z nich to nepoprel.

Hodnotenie: 1-


Ján Figeľ

Aj keď nepriniesol konkrétne riešenia, dokázal vyvrátiť Ficove slová o PPP projekte.  Nereagoval na Sulíkove obvinenia a v podstate iba zopakoval úspechy, ktoré sa podarili vláde ako transparentnosť a podobne.

Hodnotenie: 3


Béla Bugár

Jeho argumentácia, ktorou sa snažil zbaviť viny z nepodporenia šetrenia v štátnej správe, vyznela tragicky. Nestačili opäť ani vtipné poznámky a odľahčená mimika.

Hodnotenie: 4


Celkové hodnotenie:

Ján Figeľ => 2
Mikuláš Dzurinda => 2
Richard Sulík => 2-
Béla Bugár => 4
Robert Fico => 4-

Predvolebný súboj na Markíze
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: TV MARKÍZA)


 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu