Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Lídrom KDH zostáva Figeľ, dvojkou je Hrušovský, trojka je Lipšic

Ján Figeľ
Ján Figeľ

MARTIN – Predseda Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Ján Figeľ bude volebným lídrom strany v budúcoročných predčasných parlamentných voľbách. Členovia Rady KDH o tom rozhodli na dnešnom rokovaní v Martine.

Dvojkou na kandidátke bude predseda poslaneckého klubu KDH v Národnej rade (NR) SR Pavol Hrušovský a trojkou podpredseda KDH Daniel Lipšic. Za ním podpredsedovia - na štvrtom mieste Júlis Brocka, na piatom Ivan Uhliarik, na šiestom Ján Hudacký, na siedmom Pavol Abrhan a na ôsmom Jana Žitňanská. Na deviatom exminister školstva a poslanec NR SR Martin Fronc a na desiatom predseda ústavno-právneho výboru NR SR Radoslav Procházka.

Volebný líder kresťanských demokratov skonštatoval, že hlasovanie o viac než 150 menách prinieslo potvrdenie stability, jednoty, akcieschopnosti KDH. „Prinieslo potvrdenie kombinácie osvedčených skúseností a kontinuity aj inovácií. Ide o osoby, ktoré vstupujú do politického priestoru ako nové, verím, že aj zaujímavé a povzbudivé pre voličov,“ povedal Figeľ.

Druhú desiatku kandidátov tvoria ďalší lídri krajských rád KDH Pavol Zajac (Prešov), Alojz Přidal (Trnava), Peter Muránsky (Banská Bystrica), Marián Kvasnička (Trenčín), Marián Radošovský (Nitra), Jozef Bobík (Košice) a nominantka poslaneckého klubu KDH v NR SR Monika Gibalová. Dopĺňajú ich generálny riaditeľ sekcie rozpočtu a hospodárskej správy ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR Miloš Moravčík, riaditeľ Slovenskej agentúry pre cestovný ruch (SACR) Peter Belinský a bývalý riaditeľ Štatistického úradu SR Peter Mach.

Za prirodzených politických partnerov považuje KDH podľa volebného lídra SDKÚ-DS a MOST-HÍD, pričom bude KDH postupovať s prihliadnutím na záujmy Slovenska autonómne. „Kľúčové programové priority sú boj s korupciou a transparentnosť, dôsledná spravodlivosť, zákonnosť a vymožiteľnosť práva, zastavenie zadlžovania krajiny a konsolidácia verejných financií. Pôjde aj o zodpovednú solidaritu v oblasti sociálnych služieb, zdravotníctva a vzdelávania, aktívnu európsku a zahraničnú politiku v súlade s prirodzenými záujmami SR. Budeme naďalej chrániť a podporovať inštitúty ako je manželstvo, rodina a sloboda svedomia,“ dodal Figeľ.

Rada KDH je druhým najvyšším orgánom strany po sneme a má právo definitívne rozhodnúť tak o kľúči, podľa ktorého budú jednotlivé osobnosti zaradené na kandidátnu listinu, ako aj o jej konkrétnom obsadení.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu