Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dzurinda Ficovi: Aj vláda Smer, SNS, HZDS bola zlepencom

Mikuláš Dzurinda a Robert Fico
Mikuláš Dzurinda a Robert Fico

BRATISLAVA - Na Slovensku budú po predčasných voľbách podľa lídra opozičnej strany Smer-SD len dve možné alternatívy.

"Nezostavujte vlády, ten súboj je jasný, buď pravicový zlepenec, alebo istota," vyhlásil Fico v Sobotných dialógoch, kde sa po dlhej dobe stretol v diskusii s lídrom SDKÚ-DS Mikulášom Dzurindom. Ten sa aj ohradil voči tomu, že Fico používa v súvislosti s pravicovou vládou slovo zlepenec. "Mohol by si hovoriť aj pravicová koalícia, veď aj ty si mal zlepenec s Mečiarom a Slotom, udržme si istú úroveň, " povedal Dzurinda Ficovi s tým, že aj on má v Smere bývalých HZDS-ákov, či niekdajších členov ZRS, SDĽ a SDA.

Fico vyhlásil, že SDKÚ-DS im trošku zjednodušila situáciu svojim vyjadrením, že nebude ani po predčasných voľbách vo vláde so Smerom, čo je zakotvené v generálnej línii, ktorú si Dzurindovci schválili po ostatných parlamentných voľbách. "Jedna alternatíva je, že vládu SR bude zostavovať víťaz volieb a bude to stabilná silná vláda, taká vláda, ktorú potrebujeme v týchto ťažkých časoch. Alebo je druhá alternatíva, ktorá bude spočívať z viacerých politických subjektov, často malých z rôznych frakcií," uviedol predseda Smeru. Podľa neho bude mať volič v marci ľahkú situáciu. "Volič rozhodne o tom, či chce stabilitu alebo chaos a 15 mesiacov sme boli svedkami bohužiaľ len chaosu," povedal. V Smer-SD sa dlhodobo držia filozofie, že by politici a strany nemali dávať vyjadrenia typu "s týmto áno a s týmto nie", Podľa Fica o tom rozhodnú voliči.

Dzurinda reagoval na tieto vyhlásenie tým, že Fico sa bude snažiť podsúvať, že stabilná vláda môže byť iba vláda jednej politickej strany. "Pre občanov SR je nemenej atraktívne, ak vládne koalícia rovnocenných politických strán, kde sa vzájomne politické strany kontrolujú a kde sa vedia zhodnúť na politickom programe. Chcem kolegovi Ficovi pripomenúť, že v rokoch 1998-2002, keď ešte bol v SDĽ a keď som bol ja predsedom vlády, tak vlastne koalíciu tvorilo ... deväť politických strán," dodal. Odmietol aj vyjadrenia Fica na adresu výsledkov práce súčasnej vlády, podľa neho súčasná situácia nie je neúspechom pravicovej vlády, ale zlyhanie jednej novej, nevyzretej politickej strany. "Zásadne odmietam reči, frázy o katastrofálnom vládnutí na základe konkrétnych výsledkov," reagoval Dzurinda.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu