Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Dzurinda nepociťuje stratu z odchodu Radičovej

Mikuláš Dzurinda
Mikuláš Dzurinda

BRATISLAVA - Predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda nepociťuje stratu z odchodu premiérky Ivety Radičovej zo strany. Zdôvodnil to tým, že Radičová zostáva až do predčasných parlamentných volieb predsedníčkou vlády za SDKÚ-DS a jej dobré výsledky budú dobrou známkou aj pre stranu. Povedal to dnes v diskusnej relácii televízie TA3 V politike.

"Toto bude epocha, ktorá bude spájaná s SDKÚ-DS, a urobíme všetko preto, aby bola spájaná čo najpozitívnejšie," povedal Dzurinda o Radičovej vládnutí. Radičová v sobotu (29.10.) oznámila svoj odchod zo strany a zdôvodnila ho aj vnútornými okolnosťami v SDKÚ-DS. Dzurinda o nich dnes nechcel špekulovať. Úvahy, že premiérka odíde pre postoj strany ku klientelizmu a transparentnosti na Dzurindu pôsobia absurdne. Radičová oficiálne opustí SDKÚ-DS po predčasných parlamentných voľbách.

Dzurinda zopakoval, že je za čo najužšiu spoluprácu medzi SDKÚ-DS, KDH a stranou Most-Híd a privítal apel šéfa Most-Híd Bélu Bugára o spolupráci do volieb. "To, čo by som podpísal hneď, je spoločný postup po parlamentných voľbách," povedal šéf SDKÚ-DS. Stále podľa neho platí, že so Smerom do vlády nepôjde. O volebnom lídrovi SDKÚ-DS do volieb rozhodnú v strane primárne voľby. Podpredsedovia Lucia Žitňanská a Ivan Mikloš už avizovali, že o líderstvo nemajú záujem. Podľa Dzurindu sa nepatrí špekulovať o tom, či sa mu niekto v súboji o volebného lídra postaví.

Šéf SDKÚ-DS podľa svojich slov nemá čo vysvetľovať ani v kauze financovania strany, ktorú pred poslednými parlamentnými voľbami vytiahol predseda Smeru Robert Fico. "Ja som politicky zaplatil. Hoci išlo o udalosť starú desať rokov, o ktorej som sa dozvedel po desiatich rokoch, ničoho zlého som sa nedopustil," povedal Dzurinda s tým, že vtedy nemal dosť času, aby to voličom vysvetlil. Šéf strany sa síce po voľbách stal ministrom zahraničných vecí, no pred voľbami podľa neho nikto nemohol vedieť, že vládu bude zostavovať Iveta Radičová a že ho do nej pozve.

V prípade predaja platinových sít zo Správy štátnych hmotných rezerv podľa Dzurindu nejde o klientelizmus v rámci SDKÚ-DS napriek tomu, že šéfka správy Eva Hrinková je nominantkou strany a majiteľ víťaznej firmy Heneken Michal Hudoba v minulosti za SDKÚ-DS kandidoval. Dzurinda zdôraznil, že súťaž prebehla formou elektronickej aukcie a šéfka správy požiadala o kontrolu úrad vlády aj Najvyšší kontrolný úrad.

"K prípadnej morálno-politickej zodpovednosti sa vyjadríme po výsledkoch kontroly," povedal Dzurinda. Dodal, že Hudoba kandidoval v roku 2006 za novú generáciu na 130. mieste a nie je možné zisťovať, čím sa živia tisíce členov strany. Ďalšie otázky moderátorky ku kauze Dzurinda označil za nekorektnosť a politickú kampaň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu