Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Smer a SDKÚ sú schopné spolu komunikovať, tvrdí Fico

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Zdá sa, že strany Smer-SD a SDKÚ-DS sú schopné spolu v zásadných témach komunikovať, čo je posun do budúcnosti a perspektíva. V dnešnej relácii televízie Markíza Na telo to vyhlásil líder Smeru-SD Robert Fico v odpovedi na otázku, či si vie predstaviť povolebnú spoluprácu s Mikulášom Dzurindom (SDKÚ-DS).

Fico si pomohol príkladom z tohtotýždňového stretnutia, na ktorom sa lídri dohodli na predčasných voľbách a schválení eurovalu. "Ak budú na stole témy tohto typu, že nebudú príliš zafarbené ideologicky, tak sa zdá, že sme schopní komunikovať. Je to aj perspektíva, že môže vzniknúť vláda zložená nielen zo subjektov, ktoré sú rovnako ideologicky ladené, ale majú na podstatné veci rovnaký názor," vysvetlil.

Fico zároveň upozornil, aby nevznikol dojem, že hovorí o nejakej budúcej koalícii. "Nemôžem a nebudem porciovať medveďa, ktorý behá po lese. Ľudia rozhodnú, kto bude mať aké čísla," povedal.

Podpredseda SDKÚ-DS Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) v rovnakej relácii na otázku povolebného usporiadania upozornil, že Generálna línia SDKÚ-DS spoluprácu so Smerom-SD vylučuje. "To platí. Tento dokument schvaľuje Kongres, ktorý sa schádza raz za štyri roky. Mimoriadne sa môže zísť aj skôr, no nemyslím si, že bude do volieb. To, čo je tam napísané, myslíme vážne," uistil.

Podľa jeho slov je na dnešnej politickej scéne súboj strán s reálnym programom proti stranám populistickým. "Máme tu ľavicový populizmus Roberta Fica, ale aj europopulizmus Richarda Sulíka. Sulík a jeho strana majú podľa mňa nulový koaličný potenciál," odkázal Mikloš.

Minister financií nechcel povedať, či jeho stranícka kolegyňa Iveta Radičová bola dobrou premiérkou. "Ja to nebudem riešiť cez médiá, my situáciu vyhodnotíme vo vnútri strany." Zároveň odmietol, že v pozadí za pádom vlády stál jeho stranícky šéf Mikuláš Dzurinda. "Je to nezmysel. Vyvrátila to aj sama premiérka, keď povedala, že spojenie hlasovaní bolo jej slobodné rozhodnutie, do ktorého ju nikto netlačil. Sú to špekulácie a intrigy," uzavrel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu