Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prelomový víkend eurozóny: Španielsko požiada o pomoc z eurovalu!

Premiér Mariano Rajoy
Premiér Mariano Rajoy (Zdroj: SITA)

MADRID/BERLÍN - Španielsko by malo cez víkend požiadať európskych partnerov o finančnú pomoc pre svoj bankový sektor. Uviedli to pre agentúru Reuters nemenované zdroje z Nemecka a EÚ. Išlo by tak o štvrtú krajinu eurozóny, ktorá od začiatku dlhovej krízy požiadala zahraničie o pomoc.

Dvaja vyšší predstavitelia EÚ uviedli, že ministri financií 17-členného bloku budú v sobotu telefonicky rokovať o balíku pomoci pre Španielsko, hoci konkrétne čísla ešte nie sú známe. Eurogroup po rokovaní zverejní oficiálne stanovisko, uvádzajú zdroje. "Očakáva sa, že rozhodnutie padne v sobotu popoludní,“ povedal jeden zo zdrojov.

Španielsko sa tak má obrátiť na zahraničie o pomoc po tom, ako mu ratingová agentúra Fitch Ratings znížila vo štvrtok rating o tri stupne na BBB zo stupňa A. Zároveň uviedla, že zníženie ratingu odzrkadľuje nutnosť väčších nákladov na rekapitalizáciu španielskych bánk, ako sa očakávalo. Fitch predpokladá, že tieto náklady budú v sume zhruba 60 mld. eur alebo až 100 mld. eur v prípade horšieho stresového scenára. "Španielska vláda si uvedomuje závažnosť svojho problému,“ povedal vyšší vládny predstaviteľ z Nemecka. Zároveň dodal, že na pomoci Španielsku sa musí dohodnúť ešte pred gréckymi voľbami, ktoré sú na pláne 17. júna. Ak by totiž vo voľbách vyhrali strany odmietajúce podmienky úverového programu EÚ a Medzinárodného menového fondu (MMF), Atény by mohli opustiť eurozónu.

Podľa viacerých ekonómov by žiadosť Španielska znamenala koniec eura, ako ho poznáme teraz. Jeho ekonomika je totiž taká veľká, že ju nedokáže zachrániť ani euroval.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu