Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Návrh SaS o komisii k eurovalu je nezmysel, tvrdí Figeľ

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Zriadiť komisiu so zástupcami všetkých parlamentných strán, ktorá by mohla rozhodovať a prípadne blokovať poskytovanie pôžičiek z eurovalu, je podľa predsedu KDH Jána Figeľa nezmysel. Takýto návrh riešenia umožňujúceho schválenie zmien v eurovale dnes na rokovaní európskeho parlamentného výboru prezentoval šéf poslaneckého klubu SaS Jozef Kollár.

"Viete si predstaviť väčšinovú vládu, ale o zásadných veciach rozhodovať konsenzom naprieč politickým spektrom? Takto to nerobia nikde v Európe. Náš návrh hovorí o korektnom mechanizme, ktorý v koaličnej zostave ponúka rokovania o každom ďalšom rozhodovaní v rámci eurovalu," priblížil Figeľ pred dnešným rokovaním Koaličnej rady. Upraviť prísnejším spôsobom vnútroštátne pravidlá neodmieta a ide podľa neho o návrhy, ktoré ostatní partneri ponúkajú SaS už niekoľko týždňov.

Podľa predsedu Mosta-Híd Bélu Bugára postoj SaS svedčí o tom, že liberáli pochopili potrebu kompromisov pre fungovanie koalície. Neobáva sa pritom, že by schválenie navrhnutého riešenia eurovalu na Slovensku vyvolalo kritiku v zahraničí. Svoj postoj ilustroval na príklade Nemecka, kde o každej pôžičke má rozhodovať parlament.

Bugár však rovnako ako Figeľ namietal zloženie parlamentnej komisie. "My sme nehovorili, že absolútne ten návrh na 100 percent podporíme, ale vytvoriť komisiu, výbor - áno, samozrejme. Otázne je, aké zloženie," uviedol. Zamietavý postoj Smeru-SD k členstvu v podobnej komisii predseda Mostu-Híd privítal. "Máme o jednu starosť menej," reagoval.

Rokovaním o eurovale je podľa predstaviteľov SDKÚ-DS poverená premiérka Iveta Radičová. Tá sa dnešného rokovania Koaličnej rady pre chorobu nezúčastní, téme eurovalu sa však podľa podpredsedu najsilnejšej vládnej strany a ministra financií Ivana Mikloša asi nevyhnú. Hlavným obsahom zasadnutia by však mala byť finalizácia návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok.

Kollár dnes avizoval, že koaličná SaS budúci týždeň v utorok (11.10.) podporí pri hlasovaní zákon o špecifických štátnych zárukách a umožní tak navýšenie dočasného eurovalu (EFSF). O poskytovaní financií pre konkrétne krajiny by však rozhodovala novozriadená parlamentná komisia s právom veta pre každú stranu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu