Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Najhoršia nehoda našich hokejistov: Od r. 1948 necestovali v jednom lietadle!

Ladislav Troják a osudné lietadlo Beechcraft
Ladislav Troják a osudné lietadlo Beechcraft

BRATISLAVA - Šokujúce úmrtie Pavla Demitru pripomenulo najväčšiu leteckú tragédiu v histórii slovenského a českého hokeja. V roku 1948 pri nej zahynuli siedmi hokejisti reprezentácie ČSR, medzi nimi aj skvelý košický útočník a majster sveta Ladislav Troják.

Na udalosť si spomenul Jozef Golonka. Zronená hokejová legenda najprv vyslovila úprimnú sústrasť celej Demitrovej rodine. "Nešťastie nechodí po horách, ale po ľuďoch, žiaľ. Je to niečo strašné. V mojom živote je to už tretia takáto tragédia. Prvou bolo, keď sa nad La Manche zrútilo lietadlo s našimi hokejistami a stratili sme celý národný manšaft," uviedol.

Golonka sa však pozastavil nad tým, že celý ruský tím cestoval v jednom lietadle. Od havárie lietadla Beechcraft, ktorá významne zasiahla československý hokej, už totiž podľa neho hokejisti nelietali na zápasy len jedným lietadlom, ale manšaft vždy rozdelili.

Čo sa vlastne pred 63 rokmi stalo? V novembri 1948 letelo národné družstvo z Paríža do Londýna a plánovalo tu začať prípravu na nadchádzajúce majstrovstvá sveta.

Okrem piatich českých hokejistov Zdeňka Jarkovského, Miloslava Pokorného, Vilibalda Šťovíka, Zdeňka Švarca, Karla Stiboru v ňom sedel aj výborný slovenský útočník Ladislav Troják. Zvyšok tímu kvôli organizačným problémom odletel už skôr. Ako sa ukázalo, išlo o šťastie v nešťastí.

Dvojmotorové lietadlo odštartovalo z parížskeho letiska počas hustej hmly. V zhoršujúcom sa počasí sa posádka ešte chvíľu hlásila kontrolnej veži, ale po čase stíchla. Lietadlo zmizlo aj z radarov.

Znie to neuveriteľne, ale zvyšok mužstva, ktorý už bol v Londýne a nemal žiadne správy o svojich meškajúcich kamarátov, odohral zápas s Angličanmi a dokázal vyhrať! Keďže hokejisti ČSR nemali dosť hráčov, ich súperi sa im športovo prispôsobili a hralo sa s menším počtom hráčov.

Štátna bezpečnosť v ČSR pochybovala, že hokejisti zahynuli a predpokladala, že emigrovali. Ich trúchliace rodiny ešte dlhý čas vyšetrovala. 

Spomienka na Ladislava Trojáka stále žije - vďační Košičania pomenovali po majstrovi sveta z roku 1947 svoj hokejový štadión.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu