Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Celý deň plávali len aby unikli nórskemu zabijakovi

Účastníci tábora sa v panike snažili utiecť skokom do jazera Zobraziť galériu (12)
Účastníci tábora sa v panike snažili utiecť skokom do jazera (Zdroj: SITA)

OSLO - Deň po masakre účastníkov letného tábora na ostrove v Nórsku našli dnes záchranári viacerých mladých ľudí, ktorí od piatkového popoludnia stále plávali v jazere. Polícia pátra po ďalších obetiach a možnom druhom útočníkovi po tom, čo si piatkový masaker v Nórsku vyžiadal 92 obetí na životoch. Polícia odhaduje, že konečný počet obetí sa môže vyšplhať až na 98, keďže viacerí ľudia sú stále nezvestní.

"Zachránili sme dnes ľudí z vody. Stále plávali," povedal hovorca Červeného kríža Jahn Petter Berendsen dnes večer pre tlačovú agentúru DPA. Pátracia akcia pokračovala, viacero ľudí bolo naďalej nezvestných, dodal bez upresnenia ich počtu.
      
Na ostrove Utöya neďaleko Osla spustil v piatok streľbu muž (32), predpokladaný pravicový extrémista, ktorý sa neskôr vzdal polícii. Zabil najmenej 85 ľudí. Účastníci tábora pre mladých socialistov sa v panike snažili utiecť aj skokom do okolitého jazera.
      
Zadržaný páchateľ je podozrivým aj v prípade výbuchu v Osle, pri ktorom pred úradom premiéra predtým zahynulo sedem ľudí. Policajný predstaviteľ dnes pre tlačovú agentúru Associated Press (AP) povedal, že bomba bola podobná náloži použitej pri útoku v americkom Oklahoma City v roku 1995 - vyrobenej z priemyselného hnojiva a nafty. Podľa zdroja AP je stále nejasné, akú rozbušku páchateľ použil, bombu však uložil do dodávkového vozidla.
      
Pred federálnou budovou v Oklahoma City explodovala v apríli 1995 bomba vážiaca vyše 1800 kilogramov, ktorá zdevastovala okolie, zabila 168 ľudí a zranila ďalších viac než 680 osôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu