Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Páchateľ masakry sa polícii vzdal, strieľal 90 minút

Záchranné tímy na ostrove Zobraziť galériu (2)
Záchranné tímy na ostrove

OSLO - Zadržaný páchateľ masakry v Nórsku sa pri vypočúvaní priznal k niektorým obvineniam vrátane toho, že strieľal zo zbrane na ostrove neďaleko Osla, kde v piatok zabil najmenej 85 mladých ľudí. Motív činu však neprezradil a rovnako nie je jasné, či pri piatkových útokoch konal sám, uviedla dnes večer nórska polícia.

Policajný náčelník Sveinung Sponheim novinárom povedal, že 32-ročný muž sa dobrovoľne vzdal hneď po príchode protiteroristickej jednotky na ostrov Utöya, na ktorom strieľal takmer hodinu a pol. Mal pri sebe dve strelné zbrane - jednu ručnú a druhú automatickú.

Vypočúvanie zadržaného označil šéf polície za "ťažké", aj keď je ochotný vypovedať. Pred sudcu ho predvedú v pondelok. Polícia naďalej preveruje tvrdenia svedkov o tom, že na mieste masakry bol aj ďalší ozbrojenec. Na ostrove sú stále nezvestní štyria až piati ľudia; počet obetí sa tak ešte môže zvýšiť. Polícia stále prehľadáva okolité jazero.

Ďalších sedem ľudí predtým zahynulo pri výbuchu bomby v Osle, ktorý takisto spájajú so zadržaným mužom. Nálož bola zrejme uložená v aute, uviedol Sponheim. V zasiahnutých budovách vo vládnej štvrti sa môžu ešte nachádzať ďalšie telá; ich prehľadávanie pokračuje.

Sponheim tiež informoval, že protiteroristickej jednotke polície trvalo 40 minút, kým sa od privolania na miesto činu dostala z Osla na 40 kilometrov vzdialený ostrov Utöya. Podľa jeho slov mala "ťažkosti so zaobstaraním člna" - presnejšie okolnosti budú predmetom zisťovania.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu