Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Udalosti 2010: Trapas s bombou, devínsky masaker, Slováci na MS

Top udalosti roka 2010 Zobraziť galériu (10)
Top udalosti roka 2010

BRATISLAVA – Uplynulý rok so sebou priniesol viacero významných momentov. Vybrali sme pre vás tie najzvučnejšie zo Slovenska. Ktorú udalosť považujete za najväčšiu vy? Hlasujte v ankete!

Udalosti 2010: Trapas s
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: ČTK)
Zabudnutá bomba v batohu cestujúceho
Nový rok začal pre Slovensko medzinárodnou blamážou. Nič netušiaci cestujúci Štefan Gonda si vo svojej batožine odniesol do Dublinu trhavinu, ktorú mu tam umiestnil policajný psovod počas protiteroristického cvičenia na popradskom letisku. Írski policajti bombu zaistili až po dvoch dňoch v dublinskom byte cestujúceho. Okrem psovoda prišiel o miesto aj šéf slovenskej hraničnej a cudzineckej polície Tibor Mako, ktorý oznámil rezignáciu.
Udalosti 2010: Trapas s
Zobraziť galériu (10)
Protest kamionistov ochromil dopravu
Proti zavedeniu mýta na slovenských diaľniciach, ktoré začalo platiť od nového roka, protestovali kamionisti na Rožňavskej ulici v Bratislave od 7. januára, pričom kamióny neskôr obsadili aj ďalšie ulice. Protest tak ochromil už aj tak problematickú dopravu v hlavnom meste. Blokády a protestné akcie sa presunuli do ďalších slovenských miest a podporu získali aj u zahraničných kamionistov. Po tom, čo dopravcovia presadili viacero svojich požiadaviek, protesty ukončili.
Udalosti 2010: Trapas s
Zobraziť galériu (10)
Prvý pochod homosexuálov narušili extrémisti
Prvý pochod ľudí s inou ako heterosexuálnou orientáciou centrom Bratislavy bol naplánovaný na 22. mája. Organizátori ho na odporúčanie polície odložili na neskoršiu hodinu a zmenili aj jeho plánovanú trasu. Priebeh pochodu totiž ohrozovalo niekoľko desiatok extrémistov. Sprievod sa napokon vybral za asistencie policajtov na Tyršovo nábrežie na pravom brehu Dunaja. Neonacisti do účastníkov pochodu hádzali dymovnice a kamene, a zároveň ich častovali pokrikmi „hanba“ a „odpad“. Strety si vyžiadali niekoľko zranených, na políciu bolo predvedených 29 ľudí.
Udalosti 2010: Trapas s
Zobraziť galériu (10)
Povodne opäť nivočili krajinu
Povodne tento rok vyčíňali hneď niekoľkokrát a na viacerých miestach krajiny. Od mája počas celého leta sa záplavy na východe Slovenska, na hornej Nitre i v Turci postarali o množstvo smutných príbehov rodín, ktoré prišli o svoje domovy. Vláda vyčíslila škody na viac ako 700 miliónov eur a prijala viacero opatrení na riešenie následkov povodní.
Udalosti 2010: Trapas s
Zobraziť galériu (10)
Volebný rok 2010
Rok 2010 bol bohatý na návštevy volebných miestností. V parlamentných voľbách 12. júna zvíťazil s takmer 35 % Smer, vládu sa mu však zostaviť nepodarilo. SNS totiž prekročila 5-percentnú hranicu len tesne a HZDS sa do parlamentu ani nedostala. Nasledovalo referendum, ktoré iniciovala SaS. Občania sa 18. septembra vyjadrili k zníženiu počtu poslancov, obmedzeniu ich imunity či zrušeniu koncesionárskych poplatkov. Referendum však bolo kvôli nízkej účasti neplatné. V komunálnych voľbách z 27. novembra výraznou mierou zvíťazil opozičný Smer, ktorý získal moc nad 599 mestami a obcami (kresťanskí demokrati len 161 postov). Pravica prišla o primátorskú stoličku vo svojej tradičnej bašte, Bratislave. Primátorom sa stal Milan Ftáčnik, ktorého podporoval Smer.
Udalosti 2010: Trapas s
Zobraziť galériu (10)
Historicky prvá premiérka
Iveta Radičová sa stala prvou predsedníčkou slovenskej vlády. Menovací dekrét jej odovzdal prezident Ivan Gašparovič 8. júla, po tom, čo prijal demisiu vlády Roberta Fica. Je zároveň prvou predsedníčkou vlády, ktorá za sebou nemá komunistickú minulosť. Iveta Radičová nebola členkou KSČ, po novembri 1989 bola dva roky vo Verejnosti proti násiliu. Jej politická angažovanosť bola v tieni manžela, humoristu Stana Radiča.
Udalosti 2010: Trapas s
Zobraziť galériu (10)
Slováci na MS vo futbale v Afrike
Neuveriteľné sa stalo skutočným. Slovenskí futbaloví reprezentanti sa po prvý raz zúčastnili na Majstrovstvá sveta vo futbale v Afrike, ktoré sa začali 11. júna. Remíza s Novým Zélandom, ani prehra s Paraguajom neboli práve to, po čom by slovenskí fanúšikovia túžili. Pamätným dátumom pre Slovákov preto s istotou zostane 24. jún, keď naši hráči prekvapili a porazili obhajcov titulu majstra sveta, Taliansko. Dostali sa do osemfinále, kde už však nestačili na silné Holandsko, ktoré sa napokon stalo vicemajstrom.
Udalosti 2010: Trapas s
Zobraziť galériu (10)
Šialený masaker v Devínskej Novej Vsi
Najkrvavejší útok jednotlivca na nevinných ľudí v histórii krajiny zažilo Slovensko 30. augusta. Ľubomír Harman v bratislavskej Devínskej Novej Vsi zastrelil siedmich ľudí a trinástich zranil. Upravený samopal na streľbu dávkami obrátil nakoniec aj proti sebe. Pre tento šialený čin sa zrejme rozhodol preto, že nebol schopný riešiť spory so susedmi.
Udalosti 2010: Trapas s
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)
Zavraždili Ernesta Valka
Šokujúca správa zasiahla Slovensko po tom, čo 8. novembra vo večerných hodinách zastrelili advokáta Ernesta Valka v jeho dome v Limbachu neďaleko Bratislavy. Známeho právnika a bývalého predsedu československého Ústavného súdu našli v jeho dome exmanželka s dcérou. Polícia sa rozhodla nezverejňovať detaily, dohľad nad vyšetrovaním vraždy prominentného právnika prevzala generálna prokuratúra. Dodnes však nie je známy motív vraždy.


Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu