Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Smer-SD napadne voľbu generálneho prokurátora na ÚS

Marek Maďarič a Robert Fico počas voľby prokurátora
Marek Maďarič a Robert Fico počas voľby prokurátora

BRATISLAVA - Smer-SD napadne postup koaličných poslancov pri dnešnej tajnej voľbe generálneho prokurátora na ústavnom súde. Sťažnosť na Ústavný súd SR do Košíc zanesie osobne podpredseda Smeru-SD Pavol Paška.

„Napadneme dnešnú voľbu s dátumom 2. decembra s tým, že budeme priamo hovoriť o zásahoch pri tejto konkrétnej voľbe,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda Smeru-SD Robert Fico.

Správanie sa koaličných poslancov pri tajnej voľbe označil za „výsmech demokracie.“ Zákonodarcovia zo SaS si podľa neho rovnako ako pri predchádzajúcich voľbách svoje hlasovacie lístky fotili a iní poslanci podľa neho pristupovali k hlasovaniu „v dvojičkách.“ Ako príklad uviedol poslancov za SDKÚ-DS Janu Dubovcovú a Petra Markoviča. K ústavnej sťažnosti Smer-SD pripojí svedecké výpovede, zväčša skrutátorov ich strany, ktorí potvrdia, ako si poslanci fotili hlasovacie lístky a ukazovali si ich.

Fico takýto prístup k hlasovaniu považuje za nedemokratický, podľa neho sa tak nehlasovalo ani vo Federálnom zhromaždení ČSFR. Výsledky tajnej voľby, pri ktorej terajší generálny prokurátor Dobroslav Trnka získal podporu 74 hlasov, o jeden viac ako jeho protikandidát Jozef Čentéš, podľa Fica potvrdili, že Trnka je relevantným kandidátom. Trnku za šéfa prokuratúry navrhol poslanec Smeru-SD Mojmír Mamojka, Čentéša štyri vládne strany.

Expremiér nevie, ktorí koaliční poslanci hlasovali za Trnku. "Nebudem komentovať, čo sa deje vo vnútri vládnej koalície. My to nevieme. Priznám sa, aj som bol prekvapený hlasovaním," poznamenal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu