Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Námraza zablokovala Košice, nasadili všetku techniku

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE – Pre námrazu na trolejovom vedení mali ráno v Košiciach električky premávajúce na rýchlodráhe do spoločnosti U. S. Steel vážne problémy a jazdili s polhodinovým meškaním.

Ako informovala marketingová konzultantka košického dopravného podniku Monika Murová, na trolejovom vedení, koľajniciach a zberačoch sa tvorila námraza hrubá poldruha centimetra.

„V čase od štvrtej jazdili električky s polhodinovým meškaním, rýchlodráha bola neprejazdná. Košický dopravný podnik preto posilňoval dopravu náhradnými autobusmi. Situácia sa začala čiastočne zlepšovať približne o 7:00 a električky meškali už len 15 minút, pričom dopravný podnik posilnil dopravu o ďalších 11 autobusov. Zdržania mali aj niektoré električky v meste,“ povedala Murová. Ako dnes dopoludnia informovala hovorkyňa košického magistrátu Katarína Jantošovičová, správa mestských komunikácií vyhlásila v noci 1. stupeň zimnej údržby.

„Ide o situáciu, v ktorej sa vykonáva zimná údržba ciest v mimoriadnych poveternostných podmienkach. Pri vyhlásení tohto stupňa sa aktivizovala dodávateľmi dostupná mechanizácia a pracovné sily,“ uviedla Jantošovičová. V noci bolo na mestských cestách 14 sypačov, šesť traktorov a dve multikáry. Sprejazdňovali a posýpali hlavné ťahy, na ktorých premáva mestská hromadná doprava a kritické komunikácie v svahovitých terénoch na sídliskách Dargovských hrdinov, Ťahanovce, Západ, Sever a Juh.

„Krízový operačný štáb dnes ráno rozhodol, že cez deň bude 150 ľudí ručne čistiť kritické chodníky vo svahovitých terénoch a zastávky MHD,“ informovala Jantošovičová. Na čistenie chodníkov je nasadená všetka dostupná tzv. malá technika - traktory, multikáry, rozmetávače. Vnútrosídliskové komunikácie budú cestári čistiť a posýpať aj počas dňa, keď sa väčšina ciest uvoľní od zaparkovaných áut, ktoré tvoria prekážku pri ich čistení.

„Prosíme chodcov, aby sa v záujme vlastnej bezpečnosti vyhli ešte neočisteným chodníkom v kopcovitých terénoch. Vyčistiť chodník nie je možné okamžite,“ povedala Jantošovičová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu