Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Patrik Pachinger, známy z kauzy BMG, opäť neprišiel na súd

Patrik Pachinger
Patrik Pachinger (Zdroj: ČTK)

BRATISLAVA - Zo sprenevery a iných ekonomických skutkov je obvinený Patrik Pachinger, ktorého prípadom sa mal dnes zaoberať Okresný súd v Bratislave. Pachinger sa však pre práceneschopnosť ospravedlnil. Je to už niekoľkýkrát, čo sa pre chorobu nemohol zúčastniť na pojednávaní.

Pachinger, ktorý je známy ako jeden z obžalovaných v kauze údajného tunelovania nebankových subjektov BMG Invest a Horizont Slovakia pri prevode na nových majiteľov, dnes neprišiel na verejné zasadnutie v inom prípade.

Súd chcel predbežne prerokovať obžalobu v kauze krátenia dane, pokračujúcej sprenevery, podvodu a neoprávneného používanie auta. Tieto skutky sa odohrali ešte predtým, ako sa datuje prípad nebankoviek. Pachinger dnes poslal na súd ospravedlňujúci fax. Obsahoval kópiu dokladu od lekára o jeho práceneschopnosti.

Vo faxovej správe sa vyjadril aj k obžalobe. Má k nej výhradu, lebo bola podaná bez toho, aby si on preštudoval spis. To údajne nemohol urobiť pre svoje zdravotné problémy. Na súd neprišiel ani jeho obhajca. Verejné zasadnutie odročili na 17. januára. Senát si overí u lekára, ktorý vydal obvinenému potvrdenie, či jeho zdravotný stav skutočne neumožňoval jeho účasť na súde. Bude zisťovať aj to, s akým pojednávaním kolidoval dnešný termín advokátovi. Súd bude zároveň sledovať, či sa Pachinger na budúci týždeň zúčastní na plánovanom pokračovaní pojednávania kauzy nebankoviek pred Špecializovaným trestným súdom v Pezinku.

Podľa obžaloby Pachinger ako zástupca viacerých obchodných spoločností v rokoch 1997 a 1998 prevzal platby od obchodných partnerov, ktoré si ponechal a neodovzdal zamestnávateľovi. Pri tejto sprenevere malo ísť o viac ako 20 miliónov korún (660 tisíc eur). Okrem toho neoprávnene používal auto zamestnávateľa, ktoré mu nechcel vrátiť. V prípade skrátenej dane ide takmer o milión korún (33 tisíc eur).

V kauze údajného tunelovania BMG a Horizont sedia na lavici obžalovaných s Pachingerom aj podnikatelia Jozef Majský a Dávid Brtva. Trojica si už raz vypočula rozsudok, ale ten nenadobudol právoplatnosť. Špeciálny súd ich 27. apríla 2007 odsúdil za trestné činy založenia a zosnovania zločineckej skupiny a podvodu. Podľa obžaloby spôsobili škodu vyše 26,5 milióna eur spomínaným spoločnostiam. Senát odsúdil Majského na 12 rokov, Brtvu na 11 rokov a Pachingera na 10 rokov. Obžalovaní sa proti rozsudku odvolali. Najvyšší súd rozsudok zrušil a kauzu vrátil na opätovné prerokovanie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu