Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slota s výkyvom preferencií stupňuje útoky voči Rómom

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA - Predseda SNS Ján Slota, známy slovnými útokmi voči menšinám žijúcim na Slovensku, zostruje s výkyvmi popularity výpadky voči Rómom. Kontroverzný politik dnes opäť obhajoval agresiu polície z marca minulého roka voči šestici rómskych chlapcov, ktorí okradli staršiu ženu.

Preferencie SNS od júnových parlamentných volieb kolíšu medzi piatimi až ôsmimi percentami, v nedávnom prieskume agentúry Polis klesli pod päťpercentnú hranicu potrebnú na vstup do parlamentu. Slota sa dnes okrem vyvolávania údajnej hrozby zo strany Maďarska znovu zameral na kriminalitu Rómov. Spomenul prípad 16-ročnej dievčiny, ktorú v Revúcej napadla "banda 20 cigánskych výrastkov".

"Mali by sme sa na to pozerať skutočne ako na rasovo motivovaný útok. Nie keď niekde, trebárs mladí cigáni okradnú starú pani, dobijú ju, a potom polícia s nimi robí poriadky, (...) ale keď cigáni dobijú nevinné dievča, tak sa nič nedeje," rozhorčoval sa so sebe vlastným temperamentom staronový šéf národniarov. Skupina Rómov v utorok napadla 20-ročného mladíka so 16-ročnou priateľkou. Za incident zatiaľ nebol podľa krajskej policajnej hovorkyne v Banskej Bystrici Márie Faltániovej nikto obvinený.

Mladík sa z tržných rán, odrenín a krvných podliatin bude liečiť desať až 14 dní, dievča približne týždeň. Polícia však v Revúcej vyšetruje aj ďalšie násilie. V stredu podal trestné oznámenie rómsky manželský pár, ktorý údajne napadla skupina prívržencov hnutia skinhed. Ani v tomto prípade zatiaľ polícia možných páchateľov neobvinila. Slota zostal verný aj svojej protimaďarskej rétorike.

"SNS stále pripomína celej slovenskej spoločnosti, že nie je ticho ani po búrke, ani pred búrkou. Proste Maďari stále a permanentne chystajú podvratné akcie voči slovenskej štátnosti," varoval. Prekážalo mu, že Budapešť vyhlásila deň podpisu Trianonskej mierovej zmluvy za pamätný deň na maďarských školách. V popoludňajšom vyhlásení zas kritizoval iniciatívu člena maďarského parlamentu, na základe ktorej by vraj mali volebné právo získať aj zahraniční Maďari.

Útokmi voči Rómom sa SNS pokúsila zaujať voličov aj pred júnovými parlamentnými voľbami, keď spustila spornú bilbordovú kampaň, zameranú proti tejto menšine. Na takmer troch desiatkach pútačov po celom Slovensku bola fotografia potetovaného Róma s odhalenou hruďou, ktorú dopĺňal citát "Aby sme nekŕmili tých, čo nechcú pracovať".

Agitácia vyvolala vlnu odporu viacerých mimovládnych organizácií a politikov, zaujímali sa o ňu aj niektoré zahraničné ambasády. Maďarská a protirómska karta napokon SNS vo voľbách nepomohla, stranu podporilo 5,07 percenta voličov oproti 11,73 percenta hlasov, ktoré národniari získali v predchádzajúcich parlamentných voľbách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu